Under rivingen av et utbrent hus på Stakkevollvegen fant gravere en gammel sylinderformet granat. Politiet ble varslet og naboene ble evakuert.

– Rivegjengen gravde ut noe som kunne ligne på en gammel granat eller en bombe. Vi har tatt bilder som vi har sendt til Forsvaret, fortalte innsatsleder Jørgen Ahlquist ved Troms politidistrikt torsdag formiddag. Noen minutter senere kom meldingen fra Forsvaret om at granaten var ufarlig og kunne fjernes av graverne.

Skremt

For naboene på nordsiden av tomten ble dette en uhyggelig vekker, knapt et år etter den forrige evakueringen.

– Da huset der brant måtte vi også evakuere, sier Sverre Hansen (30) som bor i nabohusets hovedetasje.

Rett før leggetid i går kastet han et blikk mot tomta hvor han la merke til et mystisk objekt.

– I går så jeg ned mot tomta hvor jeg så noe sylinderformet. Jeg tenkte «er det en granat som ligger der nede?», men tenkte ikke noe mer over det, sier Hansen som er nærmeste nabo til rivetomta.

Les også: 19 evakuert på grunn av brann

Stoler på politiet

– Det er litt skummelt, ja. Men i dag tidlig trodde de rigga opp til kontroll, men så la jeg merke til at de plutselig sto oppe med huset her, sier Hansen.

Beboerne ble evakuert mens politiet fjernet en sprengmatte, som ble lagt over granaten etter at den var oppdaget.

– Jeg syns ikke det var noe skummelt. Jeg stoler på at de som er her vet hva de holder på med, sier Silje Lorentzen (19)

Les også: – Sommeren er høysesong for granatfunn

Rundtur på øya

Etter en stund fikk politiet beskjed fra Forsvaret om at granaten var ufarlig. Dermed kunne rivearbeiderne selv fjerne granaten og plassere den på en sikker plass. Men om det skulle dukke opp flere potensielt farlige gjenstander på tomten, har beboerne planen klar.

– Da blir det en ny runde med bilen rundt tromsøya. Det var det vi gjorde nå når vi ble evakuert, sier Hansen.

GRANAT: Innsatsleder ved Troms politidistrikt, Jørgen Ahlquist forsikrer seg om at bomben ligger trygt inntil videre.Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen