Annen hver torsdag fra 16-19 på Tromsø bibliotek stiller byens jurister opp for å hjelpe den jevne Tromsø-borger med jusrelaterte spørsmål.

- Dette er en veletablert ordning som har vært i flere år. Vi gir en halvtime advokatbistand per person. I de fleste tilfeller er det for lite tid, men nok tid til å vurdere om de har en sak som er verdt å gå videre med eller ikke, sier advokat Sigurd Kinge (27).

Neste runde med advokatbistand er torsdag 5. februar. Da stiller to av byens advokater seg til rådighet i de tre timene.

- Det er et lavterskeltilbud, så dette er for alle som behøver bistand og hjelp, sier Kinge.

Gratis

Men det er trangt om plassene. Det er maks 12 seanser annen hver torsdag. Påmelding skjer ved at man skriver seg opp på en liste på biblioteket mellom 16 og 17 den gjeldene torsdagen. Det går ikke an å forhåndspåmelde seg.

- Noen gang er det få stykker, mens andre ganger er det lang kø, forteller bibliotekar Øystein Evenstad.

Advokatene som bistår gjør jobben på frivillig basis og leier seg inn på møterommene på biblioteket i Tromsø sentrum.

- Dette er en frivillig ordning og vår måte å gi litt tilbake til samfunnet på. Det gjør det kanskje også litt enklere å komme på en slik uformell seanse, heller enn å kontakte enn advokat for bistand, om det er noe man lurer på, forklarer Kinge.

Han anslår at timesprisen hos en advokat vil være på rundt 1.500 kroner, så det sier seg selv at det ikke er en billig affære for folk flest.

Samlivsbrudd og arv

Kinge forklarer at advokatbistanden ofte gir svar på hvem personene som kommer kan kontakte for å gå videre med en sak eller hva de skal skrive i et brev.

- Vi hjelper de med fremgangsmåten, sier han.

Stort sett er det spørsmål relatert til samlivsbrudd, arvespørsmål eller ekteskapsoppløsning.

- Det er litt hummer og kanari. Vi får inn alle slags spørsmål. Det er vanlig med småbedriftsledere, men de fleste problemstillingene vi får, er relatert til folkejusen. Ofte hjelper vi med spørsmål om samlivsoppløsning og ekteskapsoppløsning til arvespørsmål. Det er de vi får inn flest av, sier 27-åringen.

Han legger ikke skjul på at en halvtime byr på utfordringer.

- Det er en utfordring med så kort tid til rådighet når man ikke kan stille forberedt, vi kan jo få inn alle slags type spørsmål, men vi håper jo at vi kan hjelpe de på vei og merker at mange drar nytte av hjelpen, sier Sigurd Kinge.

Og for han selv, er advokathjelpen et fint avbrekk fra hverdagen som forretningsadvokat.

- Det er veldig interessant å ta mer del i folkejusen, et fint tilbud og en fin avveksling, sier han.

HJELPER DEG: Sigurd Kinge var en av advokatene som bidro med gratis advokatbistand til tromsøværinger torsdag 22. januar. Foto: Rune Stoltz Bertinussen