De tre eiendommene ved siden av Veita, rett over gata fra Verdensteateret ble overtatt av Totalrenovering AS i høst, og nå er planene for bygårdene endelig klare.

– Fram til nå har vi utviklet planer sammen med arkitekter, og tegningene er nå klare. Vi sendte ut nabovarsel med tegninger og planer på onsdag, sier Bård Sverdrup, daglig leder i Totalrenovering AS.

Bebyggelsen som vender inn mot Storgata er verneverdig, og de tre bygårdene skal restaureres. I tillegg skal de nye tilbyggene som er på baksiden av bygårdene rives, og erstattes med boligblokker.

– Blokken som blir liggende nærmest Veitasenteret blir seks etasjer høy, og så vil det trappes ned til fire etasjer mot nordvest, sier Sverdrup.

Næring og boliger

De første etasjene av bygårdene skal fortsatt brukes til næringsformål, mens det vil være leiligheter i andre og tredje etasje, samt i tilbyggene bak bygårdene.

– I dag er det 34 leiligheter totalt på de tre eiendommene. Ti av dem ligger i bygårdene, mens det er 24 i tilbygget på baksiden.

Det vil fortsatt være ti leiligheter i de tre byggene som vender mot Storgata, men i de nye blokkene vil det etter planene totalt føres opp 28 leiligheter. I smuget mellom nybygget og Veitasenteret planlegges det en 20 kvadratmeter stor sykkelparkering.

Søker til kommunen

Når nabovarselet er sendt ut, har naboene to uker på seg til å komme med eventuelle merknader. Deretter legges merknadene til søknaden til kommunen i løpet av om lag tre uker.

– Når vi kommer i gang, avhenger av når vi får en klarering fra kommunen. Vanligvis behandler kommunen søknader på to-tre måneder, så vi håper å være i gang med arbeidet i april eller mai, sier Sverdrup.

Positivt

Han ser ikke bort fra at det kan komme negative merknader fra naboene i området.

– Noen har en tendens til å være litt negative til nye bygg, men vi håper folk kan se det positive i det. Bygårdene er ikke spesielt pene slik de står nå, så en renovering vil være et positivt løft for sentrum, sier Sverdrup.

Byggene som vender mot Storgata er bevaringsverdig, men byggene skal restaureres. Det vil fortsatt være næringsvirksomhet i første etasje, og totalt ti leiligheter i de øvrige etasjene. Foto: Ronald Johansen
Små endringer vil forekomme i fasaden som vender mot Storgata. Storgata 104 (til venstre) skal få et nytt takopplett, noe bygget opprinnelig hadde. Foto: Illustrasjon: Totalrenovering AS
KVARTALET: Slik planlegges kvartalet å se ut, med nye blokker i senter av kvartalet og en åpen bakgård. Foto: Illustrasjon: Totalrenovering AS
Bård Sverdrup, daglig leder i Totalrenovering AS, er spent på reaksjonene på prosjektet. Foto: Foto: Marius Hansen