2. september i fjor ble Sigurd Markussen utnevnt til generalvikar i Tromsø stift og fra 1. november ble han også skiftets økonom.

Torsdag 22. januar i år trakk han seg med umiddelbar virkning.

– Det er riktig. Grunnen til det er alvorlige samarbeidsproblemer med biskopen her, sier Sigurd Markussen til iTromsø.

– Problematisk over tid

Markussen har fra dagen han satt foten sin i Tromsø, hatt problemer med å samarbeide med biskop Berislav Grgic.

– Jeg ble hentet opp til Tromsø for å hjelpe kirken som har vært i en problematisk situasjon en stund. Gradvis har det blitt verre og verre å samarbeide. Det var han som intenst ønsket meg opp hit for å hjelpe, men han har ikke fulgt ut de ønskene, sier den avtroppende generalvikaren og utdyper:

– I den stillingen jeg hadde som økonom, er jeg 100 prosent avhengig av 100 prosent tillit. Når det er såpass tydelig at jeg ikke har det, er jeg forpliktet til å avtre. Skal et samarbeid fungere, må man ha gjensidig tillit, sier Markussen.

Han understreker at han tilhører Oslo katolske bispedømme, men ble etter avtale mellom biskop Bernt Eidsvig og biskop Berislav Grgic, lånt ut til Tromsø stift på en tidsperiode inntil tre år, for å hjelpe til med den vanskelige situasjonen som var oppstått i stiftet.– Når ikke biskop Berislav Grgic ønsker min tjeneste lenger, er det naturlig for meg å returnere til mitt bispedømme. Her vil jeg gå inn i en ny tjeneste der min biskop Bernt Eidsvig ønsker å bruke meg, uttaler Markussen.

Biskop Berislav Grgic ønsker ikke å kommentere saken utover følgende uttalelse til den katolske kirkens egen hjemmeside.

– Biskop Berislav Grgic har den 22. januar 2015 akseptert pastor Sigurd Markussens frasigelse og har løst ham fra alle hans verv i Tromsø stift. Biskopen og Tromsø stift ønsker pastor Sigurd Markussen Guds velsignelse på hans videre vei i tjenesten for Kirken og alt godt med hans nye oppgaver i fremtiden, skriver Grgic i uttalelsen.

Samme historie

Markussen går langt i å antyde at Grgic ikke er en enkel mann å samarbeide med. Han overtok stillingen som generalvikar etter Marek Chelminiak.

– Det har vært samarbeidsproblemer i Tromsø før og da var det også en som reiste, så overtok jeg og det har ikke blitt bedre, sier han.

Samtidig ønsker han ikke å utdype hvilke problemer han ble hentet opp for å jobbe med eller nøyaktig hva konflikten gikk ut på.

– Det kan jeg ikke gjøre, sier Markussen, som nå returnerer til bispedømmet i Oslo.

– Jeg har blitt utrolig glad i Nord-Norge i de fire månedene jeg har vært her og møtt utrolig flotte mennesker og biskoper i Nordland, Troms og Finnmark. Jeg forlot en stor stilling i mitt eget bispedømme for å hjelpe her, så nå melder jeg meg disponibel for bispen i Oslo, sier Markussen.

INGEN KOMMENTAR: Berislav Grgic ønsker ikke å uttale seg ytterligere om saken annen enn en kort uttalelse. Foto: RONALD JOHANSEN Ronald Johansen RONALD JOHANSEN RONALD JOHANSEN
KONFLIKT: Sigurd Markussen trakk seg fra generalvikarvervet på dagen etter alvorlige samarbeidsproblemer. Foto: Privat