– Enten har de vanskelig for å samarbeide eller så har de ulike ønsker for hvilken retning de ønsker å gå.

Det er valgforsker Tord Willumsens første kommentar da han fikk nyheten om at Jens Johan Hjort har trukket seg som Høyres ordførerkandidat.

Han mener at det nødvendigvis ikke må være dramatisk for Høyre.

– Det kommer an på hva som ligger bak. Er det personkjemi, særlig mellom enkeltbyråder, så trenger det ikke bety så mye. Men hvis det som ligger bak er et splittet parti, så er det mye mer alvorlig. Da vil Høyre ha vanskelig for å mobilisere i valgkampen og de vil ha vanskelig for å mobilisere velgere i valgkampen, sier Willumsen.

Les også: - Hjort sjokkerte alle i partiet

Han er svært spent på hvem som blir ny ordførerkandidat.

– Hjort er antatt å være et trekkplaster. Når de ikke lenger har han, så må partiet komme med en erstatning. Kan de komme med en kandidat som de klarer å gjøre kjent ganske fort?, spør valgforskeren.

Han trekker fram at under iTromsøs meningsmåling i høst var Hjort en klar favoritt sammenlignet med Arbeiderpartiets ordførerkandidat Jarle Aarbakke.

– Nå mister partiet trekkplasteret. Det trenger ikke være dramatisk, men det kommer an på hva som ligger bak.

Willumsen reagerer på at byrådsleder Øyvind Hilmarsen omtaler lørdagens episode som «et forsøk på kupp».

- Det er en dramatisk uttalelse. Det gir inntrykk av at det må ha ulmet noe over tid. Hva det skyldes vet man ikke. Hjort og Figenshcou er de første som bør svare på det. Det var nok en feilvurdering å lansere forslaget som en overraskelse på nominasjonsmøtet, i stedet for å la de andre få tygge på det, sier han.