Dagen etter at den sittende ordføreren slapp bomben om at han trekker seg som ordførerkandidat, møter iTromsø han under et oppdrag i Krafthallen.

Han er klar på at han ikke ønsker seg tilbake på topp på Høyres valgliste i forkant av høstens kommunevalg.

– Nå er det slik at nominasjonsmøtet traff sitt valg i går, og resten av listen - fra kandidat nummer to og ned - ble valgt under møtet lørdag kveld. Det innebærer at man står igjen med å skulle finne en ordførerkandidat og sørge for å få valgt vedkommende ved neste korsvei. Og den ordførerkandidaten vil ikke være meg, sier Hjort til iTromsø.

Vil ikke være med videre

– Du vil altså ikke tilbake på topp?

– Nei, jeg har sagt at jeg ønsket den konstellasjonen som jeg foreslo for å kunne stille videre. Slik ble det ikke og da er konsekvensen at jeg ikke vil være på topp i fremtiden.

– Så det var enten det eller ingenting?

– Ja, det var det eller ingenting. Og jeg synes det var redelig fordi jeg satte frem et helt annet forslag om topplasseringene enn nominasjonskomiteen hadde gjort. Når årsmøtet og nominasjonskomiteen ikke var enige med meg så synes jeg heller ikke at jeg skal være med videre, fastslår Hjort.

Han mener valglisten, som ble foreslått av nominasjonskomiteen, ikke var god nok foran årets valgkamp hvor Høyre har en jobb å gjøre for å vinne velgerne.

– Jeg tenkte på det dagen før nominasjonsmøtet. Da hadde den siste meningsmålingen kommet og jeg sier som man gjør i idretten - man sender ikke et lag til ski-VM i Falun basert på andre ting enn at det skal være de beste. Det er en forpliktelse vi også har overfor velgerne våre og Tromsø kommune og det var bakgrunnen min for at jeg ønsket en endring i listen.

Les også: Jens Johan Hjort trekker seg

En bedre kandidat

Han legger til at endringen riktignok var marginal i hans øyne, hvor Hjort og byrådsleder Øyvind Hilmarsen ville ha rykket ett hakk ned og dermed satt Anne Berit Figenschau på topp som ny byrådsleder. Hjort på andreplass skulle fremdeles fortsette som ordførerkandidat.

– Hun er en fantastisk flink jente. Hun har alt som skal til for å være øverst på lista og være en lagkaptein inn i et veldig viktig år, sier ordføreren.

– Men hva er det da Øyvind Hilmarsen mangler?

- Øyvind Hilmarsen har mange kvaliteter. Vi jobber godt sammen, men jeg mener at Anne Berit ville vært en bedre kandidat som byrådsleder nå inn i valgkampen og til neste periode, sier Hjort.

– Hvilke egenskaper er det hun har som han ikke har som byrådsleder?

– Jeg vil ikke begynne å sette dem opp mot hverandre, men jeg har sagt at Anne Berit har alt og hun har det i rikt monn - mye mer enn både meg og Øyvind. Hun er veldig dyktig og det er veldig godt å kunne ha en jente på toppen. Det er det en stund siden vi har hatt. Hun har lagspilleregenskaper og hun er et naturlig kapteinsemne som kan få med seg andre. Pluss at hun har veldig god velgertekke, mener Hjort.

Les også: Ville "toppe laget" med ny byrådsleder

Uenige om valglisten

Under nominasjonsmøtet lørdag kveld var det kun to stemmers overvekt - 31 mot 29 stemmer - for å fremdeles ha Hjort øverst på lista. Dermed fikk ikke ordføreren flertall for sitt forslag om å ha Figenschau på topp.

– Hva sier det om partiet?

– Nei, det sier at det er delte meninger. To stemmer er akkurat to stemmer mer enn den andre, så det var en seier for Øyvind og nominasjonskomiteens forslag. Jeg synes det er bra at vi i et årsmøte og nominasjonsmøte diskuterer ulike forslag. Jeg tror Øyvind og jeg er enige om at det er det beste laget som skal stille når vi skal gå inn i en valgkamp med tanke på å få fornyet tillit i fire år. Vi er bare litt uenige i hvordan den listen skal være.

– Er det et splittet Høyre vi ser nå?

– Nei, det er ikke et splittet Høyre. Vi hadde et alternativt forslag og det var noen som mente at det var det beste, mens andre mente at det var nominasjonskomiteens forslag som var best. Nå kommer Høyre til å samle seg om det som blir den endelige listen.

Les også: Ønsker Ludvigsen som ordfører

– En turbulent situasjon

Hjort mener avgjørelsen om å trekke seg ikke vil skade partiet, og at påstanden om at han nå har skutt både seg selv og partiet i foten er en overdrivelse.

– Jeg kan forstå at noen synes det, men det har ikke vært min intensjon å skade partiet - tvert imot. Jeg er opptatt av å sette partiet øverst og at vi skal sette sammen et lag som er de beste til å fronte Høyres politikk - ikke et lag basert på hvem som har holdt på før og hvem som er i posisjoner nå.

– Men er det ikke litt naivt å tro at dette ikke ville få konsekvenser?

– Jeg hadde håpet at vi skulle få et flertall om dette forslaget og at Øyvind skulle slutte seg til det. Det lyktes ikke. Nå er det en turbulent situasjon, det erkjenner jeg. Det er jeg som har initiert det, men jeg tror dette raskt vil løse seg og at man vil komme inn i en god trend og gjøre en god valgkamp. Det har jeg full tillit til. Og som sagt så er jeg medlem av Høyre enda og har god kontakt med partiet.

Han peker på at han har fått flere støtteerklæringer fra sine partifeller siden lørdagens utspill.

Angrer på én ting

Til tross for at Hjort nå har fratatt Høyre en ordførerkandidat og en byråd, tror han ikke det får store følger for partiet.

– Jeg tror ikke noen stor skade har oppstått. Akkurat nå er det en utfordring å finne andre kandidater, men det er alltid slik at noen kommer og noen går - og det viser seg at ingen er uerstattelige.

Det er derimot én ting Hjort angrer på etter helgens overraskende utspill.

– Hvis det er noe jeg angrer på så må det være at jeg på sett og vis har brakt Anne Berit ut "i krigen" ved at jeg ønsket henne først på listen. Hun traff da beslutningen om å trekke seg i byrådet da hun ikke ble valgt inn. Det synes jeg er synd, for Anne Berit er en av de dyktigste damene jeg kjenner. Hun kunne fortsatt gjort en god jobb for byrådet og Tromsø kommune, men hun har altså valgt å trekke seg. Det respekterer jeg og jeg vet at Anne Berit kommer til å få mange jobtilbud, uttaler ordføreren.

– Har du snakket med Hilmarsen siden møtet i går?

– Nei, det har jeg ikke rukket å gjøre. Vi tok hverandre i hånda etter jeg gikk bort og gratulerte han. Men så måtte jeg løpe til for å rekke utdelingen av en medalje, så vi har ikke fått snakket sammen siden det, sier Hjort.