Valgforsker Tord Willumsen er ikke overrasket at Jens Johan Hjort ikke fikk flertall når han frontet forslaget om å bytte ut byrådsleder Øyvind Hilmarsen med Anne Berit Figenschau.

Uskreven regel

Willumsen tror politisk uerfaring ble avgjørende.

– Det er en uskreven regel at du må forberede partiet på forslagene du kommer med. Er det et ønske om å bytte ut byrådslederen må man flagge dette slik at begge har mulighet til å mobilisere. Derfor tror jeg flere har reagert sterkt, sier Willumsen.

Han mener Hjorts overraskelse kan ha feilet på grunn av manglende politisk erfaring.

– Både Hjort og Figenschau må ha argumentert godt for seg siden de fikk halvparten med seg, men noen må ha reagert på fremgangsmåten. De gamle veteranene var nok sjokkerte og stemte nok mot, sir han.

– Hva nå?

Valgforskeren er nå spent på hvem som skal ta ansvaret for å samle Tromsø Høyre gjennom tiden som kommer med nominasjonsvalg i mars.

– Hvem skal samle troppen nå? Hvem skal samle partiet og lede dem? Er det den helt nyvalgte lokallagslederen eller er det byrådslederen? For Tromsø Høyre er det en katastrofe å dra til valg som splittet parti, påpeker Willumsen.

–Nå kommer partiet til å trenge den tiden de har fram til nominasjonsmøte i mars, sier Willumsen som mener situasjonen hadde vært helt annerledes om man hadde hatt en klar nestkandidat etter Hjort.

– Det er ingen kronprins i Høyre. Det er helt uklart om hvem som skal inn der.

Les også: Jens Johan Hjort trekker seg

Gammel kanon

Willumsen vil ikke spekulere i kandidater, men har merket seg at tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen er hyppigst nevnt på flere plattformer.

– Å hente inn en gammel kanon som er veteran kan være bra. Det ville vært spennende å hente inn en kjentmann som Svein Ludvigsen. I tillegg har han lang politisk erfaring som er veldig bra, men ikke avgjørende, sier valgforskeren.

– En ung og sulten kandidat kan gjøre like god jobb, og i et politisk parti jobber man hele tiden med å rekruttere, sier Willumsen som minner om at det var det Høyre gjorde sist når de satset på Hjort og lyktes med det.