Det er neppe kjempestemning på byrådskontorene i rådhuset i dag. Lørdagens nominasjonsmøte i Tromsø Høyre er garantert det store samtaleemnet. Ordfører Jens Johan Hjort gjorde det mange kaller et kuppforsøk ved å få dagens byråd for finans, Anne Berit Figenschau, på topp på nominasjonslisten foran høstens kommunevalg, ham selv på andreplass og nåværende byrådsleder Øyvind Hilmarsen degradert til tredjeplass. Planen var å gjøre Figenschau til ny byrådsleder dersom de borgerlige vinner høstens valg. Vi er redd kuppforsøket ikke var noe godt bidrag til ny valgseier. Ikke minst siden Jens Johan Hjort valgte å trekke seg som partiets ordførerkandidat etter nederlaget.

Både Hjort og Hilmarsen bedyrer at det ikke har vært samarbeidsproblemer mellom dem, selv om de har vært uenig i enkeltsaker. På den bakgrunn er det underlig at ordføreren uten forvarsel forsøker seg på et politisk mytteri. Jens Johan Hjort er selvfølgelig i sin fulle rett til å mene hva han vil – også om Øyvind Hilmarsen bør fortsette som byrådsleder etter en eventuell valgseier, eller om han bør byttes ut med andre. Og Hjort står selvsagt fritt til å lansere andre kandidater – som Anne Berit Figenschau.

Men vi reagerer på at et slikt forslag kommer som lyn fra klar himmel under selve nominasjonsmøtet. Det er med på å sende Tromsø Høyre inn i valgkampen med et inntrykk av at det er strid og spetakkel i partilaget. Hjort burde ha signalisert sine dramatiske tanker på et langt tidligere tidspunkt og ikke forsøkt å kuppe nominasjonsmøtet. Kuppforsøket vil prege det politiske styre i Tromsø i tiden som kommer, enten det vil eller ikke. Et så dramatisk angrep på dagens byrådsleder kan umulig gå upåaktet hen i forholdet byrådsleder/ordfører som om ingenting var skjedd.

En meningsmåling offentliggjort i Nordlys lørdag forteller at Høyre sammen med sine borgerlige venner sliter hardt på meningsmålingene. Partiet har i dag ikke større oppslutning enn 24,3 prosent. Valgresultatet høsten 2011 var 36,1 prosent. På den bakgrunn er det selvsagt forståelig at ordfører Jens Johan Hjort både er bekymret for det kommende kommunevalg og føler behov for å iverksette tiltak som kan snu stemningen. Men han sparket kråkefot både på seg selv og partiet med sitt kuppforsøk lørdag. Jens Johan Hjort ville vært det største aktivum for Tromsø Høyre i valgkampen, og mange ville nok stemt på Høyre bare fordi Hjort var ordførerkandidat. Så god jobb har nemlig dagens ordfører gjort siden forrige kommunevalg. Når han nå ikke er aktuell de neste fire årene, er vi redd Høyre skal få slite for å beholde oppslutningen fra forrige valg. Og da har Hjort skutt både seg selv og partiet i foten med sitt dårlig gjennomtenkte utspill lørdag ettermiddag.

Det finnes selvsagt andre gode kandidater til ordførervervet. Men partiet skal lete lenge for å finne en like karismatisk figur som Hjort. Anne Berit Figenschau kunne selvsagt utviklet seg til å vokse inn i både en ordfører- og byrådslederrolle. Men vi er redd hun er parkert for en god stund etter å ha medvirket til lørdagens kuppforsøk. Hun forsvinner da også umiddelbart ut av politikken ettersom hun forlater stillingen som byråd for finans. Ordføreren må imidlertid sitte. Han kan ikke forlate sitt verv før etter kommunevalget. Slik er lovverket. Men lørdagens kuppforsøk vil nok følge ham inn i valgkampen.

Uansett hvor mye han bebuder at han skal stå på og gjøre sitt for at Høyre i Tromsø gjør et nytt godt valg, er vi redd mye av kraften i ham forsvant med det mislykkede kuppforsøket. Det er synd for Høyre, for de borgerlige og for byen. Jens Johan Hjort har på mange måter «vært» Høyre i Tromsø de siste årene og har markert seg på en forbilledlig måte både i byen, landsdelen og landet for øvrig. Derfor er det synd at et elendig gjennomtenkt kuppforsøk skal hefte ved hans ettermæle og være med på å ødelegge noe som kunne blitt en god politisk karriere for Anne Berit Figenschau.