Høyre står uten ordførerkandidat etter kaosmøtet i Tromsø Høyre i helgen. Jan Blomseth, gruppeleder i Frp, har fått med seg helgens bruduljer og slår fast at det ikke er en spesielt gunstig situasjon for koalisjon Frp-Høyre-Venstre.

– Når det er så stort kaos og så mye indre stridigheter i det største koalisjonspartiet, så er ikke det en heldig situasjon for koalisjonen. Ordføreren er svekket og byrådslederen er også svekket. Jeg tolker jo både ordføreren og byråden dit hen at de ikke klarer å leve med byrådslederen når de nå velger å gå, sier Blomseth.

Høyreproblem

Frp-nestoren er imidlertid klar på at problemer innad i Høyre er nettopp det – og ikke Frps hodepine.

– Dette er først og fremst Høyres problem, ja. Vi stresser ikke med dette, sier gruppelederen.

Han er ikke informert om bakgrunnen til at ordfører Jens Johan Hjort gjorde som han gjorde.

– Nei, det er vanskelig å si noe om det. Jeg aner faktisk ikke. Men Hjort kan ikke ha forankret forslaget sitt i partiet i forkant. Hadde han brukt et par dager på det, så hadde han nok lyktes, sier Blomseth.

Blomseth medga imidlertid mandag formiddag at den nye situasjonen nok ble et tema på Frps gruppemøte senere på kvelden i går.

– Vi skal diskutere det, ja. Men jeg tror ikke vi legger oss mer borti det.

Samarbeidet godt

Jonas Stein, byråd for det andre koalisjonspartiet, Venstre, ante ingenting om det som var under oppseiling.

- Jeg har samarbeidet godt med både Jens Johan Hjort og Anne Berit Figenschau - og Øyvind Hilmarsen. Det er dyktige og flinke mennesker alle tre. Derfor er det synd det som skjer nå. Jeg hadde sett fram til fire nye år med borgerlig byråd og med Jens Johan Hjort som ordfører. Hjort har utført sin ordførergjerning på en usedvanlig god måte, sier Stein.

Han sier at helgens hendelser ikke får noe å si for byrådets arbeid og mener koalisjonen ikke er skadet.

- Ikke utover at vi mangler en byråd akkurat nå. Men bortsett fra det så skal vi fortsette å gjøre jobben vår.

Jonas Stein Foto: Gudrun Gulldahl