I april i fjor lanserte rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø planen om å bygge et is-laboratorium. Målet er å kunne skape arktiske forhold innendørs. Man seg for seg et enormt basseng, der det kan produseres alle typer is i fersk- og sjøvann. Modeller av skip og borerigger vil bli testet ut, og tilført ekstreme is- og værsituasjoner.

– Alt tyder på at aktiviteten i polare strøk vil øke. Om vi skal ta en verdensledende posisjon i dette farvannet vil et slikt laboratorium hjelpe oss til å ligge i forkant av utviklingen, sier Husebekk til iTromsø.

«Vekst fra nord»

I forrige uke presenterte Husebekk den skandinaviske handlingsplanen for bærekraftig økonomisk utvikling i Arktis under Arctic Frontiers. UiT-rektoren er den norske eksperten, som sammen med Magdalena Andersson, fylkesmann i Västerbotten i Sverige og Risto E.J. Penttilä, administrerende direktør i det finske sentralhandelskammeret har jobbet fram rapporten «Vekst fra nord».

Gruppen ble satt sammen av statsministerne i Norge, Sverige og Finland, og i rapporten ble ekspertgruppen bedt om å legge vekt på konkrete muligheter for utvidet økonomisk samarbeid i nordområdene.

– Vi kom fram til fire områder vi skal satse på, sier Husebekk.

Disse fire områdene er renere energi og fornybare energikilder, «grønnere» gruvedrift, økt turisme og verdensledende løsninger på is- og kuldeproblemer.

Det er i sistnevnte området at is-labben passer inn.

– For at vi skal kunne utvikle bedre fartøy og sikrere installasjoner av alle typer i polare strøk trenger vi et testlaboratorium. Her kan man simulerer de forhold som man kan vente seg og derfor er det viktig for utviklingen, sier Husebekk.

Spleiselag

Det er foreløpig ikke satt en plan for hvordan de tre statsministerne skal følge opp rapporten de mottok forrige uke. Husebekk håper hun blir involvert.

– Jeg vil gjerne følge dette arbeidet videre og er invitert til å møte regjeringen for å planlegge det videre arbeidet, sier hun.

– Hva vil et slikt is- laboratorium koste?

– Det vet jeg ikke. Det er snakk om mye penger, men politikerne har vist vilje til å prioritere slike saker tidligere, sier Husebekk.

Hun håper at laboratoriet kan bli en realitet ved at det offentlige og privat næringsliv går inn for et spleiselag.

– Dette ligger litt fram i tid. Det går ofte mellom fem og ti år fra en slik idé blir et ferdig prosjekt, sier hun.

Mandag ble det tatt et viktig skritt i saken. Universitetet vil samarbeide med Multiconsult for å lage en skisse av laboratoriet.

– Vi vil da få noe mer håndfast vi kan vise fram, sier Husebekk.

I dag finnes et slikt laboratorium i Helsingfors, Hamburg og i Canada, men det som planlegges i Tromsø er mer sofistikert.

Her leverer Anne Husebekk rapporten «Vekst i nord» til statsminister Erna Solberg.