Etter bruduljene på Tromsø Høyres nominasjonsmøte i helgen trakk finansbyråd Anne Berit Figenschau seg med øyeblikkelig virkning. Dermed står kommunen for øyeblikket uten byråd for finans. Tirsdag meldte kommunen i en pressemelding at Øyvind Hilmarsen fungerer som finansbyråd inntil en ny er på plass.

Hilmarsen sier at jakten går sin gang og at de har deadline til neste kommunestyremøte med å finne en ny byråd.

– Ja, vi tar sikte på at valget av ny byråd finner sted i kommunestyret 18. februar, sier Hilmarsen.

Han vil ikke si mye om hvordan man jobber med å finne kandidater og vil ikke kommentere navn.

– Det jeg kan si er at vi er i gang med jobben og at vi skal finne en ny og dyktig finansbyråd.

Må ha en kvinne

Hilmarsen vil ikke kommentere navn, men iTromsø har tidligere lanserte mulig kvinnelige ordførerkandidater som Grete Wilsgaard, Hilde Sjurelv og May-Tordis Simonsen. Det er ikke utenkelig at disse kan gjøre en jobb som finansbyråd. Også Sidsel Meyer, kvinnepolitisk leder i Troms Høyre, kan være en aktuell kandidat. iTromsø vet også at partiet ser litt utenfor den innerste «Høyre-familien». Blant annet kan det finnes gode kandidater i universitetsmiljøet i Breivika. Også Renate Larsen, administrerende direktør i Lerøy Aurora AS kan være en mulighet.'

Det eneste som synes sikkert er at det må en kvinne inn som erstatter for Figenschau.

– Begge kjønnene skal være minst 40 prosent representert, så det er ikke så usannsynlig at vi leter etter en kvinne, ja, sier Hilmarsen.

Settebyråd

I mellomtiden får Hilmarsen selv større ansvar, som settebyråd.

– Jeg får mer å gjøre, ja. Jeg har ansvaret for hele finansavdelingen også nå, sier byrådslederen.

Parallelt pågår jobben med å finne ny ordfører. Foreløpig er ikke nominasjonskomiteen klar.

– Men jeg tror de kommer til å gjøre en utmerket jobb, sier Hilmarsen.

Hilmarsen har i etterkant av kuppforsøket i helgen ikke lagt skjul på at han var skuffet over ordfører Hjort. Han har i etterkant fått en rekke støtteerklæringer.

LES OSGÅ: Jens Johan Hjort trekker seg

– Jeg har fått mange meldinger og oppringninger. Det er hyggelig. Tror jeg aldri har fått så mange klemmer som jeg fikk da jeg kom på jobb mandag, sier byrådslederen.

iTromsø har vært i kontakt med den avtroppede byråden Anne Berit Figenschau, men hun sier at hun for øyeblikket ikke ønsker å snakke med media.