Riggingen til den to timers lange markeringen er i full gang på Stortorget. Fra klokka 14 fører LO, YS og Unio sin markering til at bybussene stopper, trafikken på flyplassen blir berørt og mange barnehager og SFO-tilbud vil være stengt så lenge den politiske streiken pågår.

– Hvor mange tror du kommer til å slutte opp om streiken?

– Vi i LO har cirka 9.700 medlemmer som er tilsluttet oss. Jeg går ut fra et par tusen av dem stiller opp i gatene. I tillegg kommer medlemmene til YS og Unio. Jeg regner med det blir fullt på Stortorget og i Storgata, sier Ronny Johansen.

Flertall på Stortinget

Markeringen starter på Stortorget med appeller av Ungdomsleder i Handel og Kontor Mariell Brenden i LO i Tromsø, leder av Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad i Unio, nestleder i Parat, Vegard Einan i YS og nestleder i LO Tor Arne Solbakken. Etter det blir det fakkeltog gjennom sentrum.

– Det er jo flertall på Stortinget for regjeringens forslag, hva er da vitsen med den politiske streiken?

– Hensikten er å vise at arbeidstakerne ikke ønsker endringene. De endringene som nå foreslås var ikke de regjeringen gikk til valg på og som de fikk mandat fra folket til å gjøre. Endringene fører til at arbeidsgiveren får større makt, og vi får en tilpasning vi ser ellers i Europa. I Sverige ser vi at det blir mer midlertidige stillinger på inntil 12 måneder. Hvis man nekter overtid er veien kort til at man ikke kommer tilbake. Det går også ut over pensjonsopptjeningen.

Mer usikkerhet

Misnøyen på endringene i arbeidsmiljøloven dreier seg om midlertidige ansettelser, mer fleksibel arbeidstid, pålagt overtid og mer søndagsarbeid. Alle som deltar i streiken blir trukket i lønn de to timene den varer.

– Hva med dem som står utenfor arbeidslivet?

– Det brukes som argument at endringene vil være et springbrett for å få jobb. Jeg mener folk heller kan prøve seg i seks måneder, i stedet for 12, og så se som om de kan belønnes med fast jobb. Endringsforslagene vil bare skape usikkerhet for dem som allerede står utenfor arbeidslivet, sier Ronny Johansen.

Mange folk hadde funnet veien til Stortorget onsdag ettermiddag. MMS-foto: Kjetil Vik
STREIKER: LO-leder i Tromsø, Ronny Johansen, regner med det vil merkes at de går ut i en to timers politisk streik fra klokka 14 til 16. Foto: Linn Bertheussen Foto: LINN BERTHEUSSEN