Med 1,5 millioner medlemmer i ryggen trommet LO, YS og Unio sammen til en landsomfattende politisk streik onsdag ettermiddag. I Tromsø var Stortorget fylt av fagorganiserte som markerte motstand mot økt bruk av midlertidige ansatte, mer fleksibel arbeidstid, pålagt overtid og mer søndagsarbeid.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund, LO-nestleder Tor Arne Solbakken, Parat-nestleder Vegard Einan og ungdomsleder Mariell Brenden i Handel og kontor tordnet fra talerstolen mot regjeringen generelt og arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) spesielt.

Hasardiøst

– Arbeidsmiljøloven skal være en vernelov, nå er det opp til oss å verne loven. Dette er ikke veien å gå for et trygt og familievennlig arbeidsliv. Det er å gå med ryggen inn i fremtida. Det er opp til Stortinget å sette en stopper for et forslag som gir dårligere vern for arbeidstakere. Det må settes en stopper for denne hasardiøse endringen av Arbeidsmiljøloven. Du slår inn åpne dører Robert Eriksson, sier Sigve Bolstad.

Vegard Einan i Parat mener kvinner rammes spesielt hardt av de foreslåtte endringene.

– Vi må forsvare et trygt og regulert arbeidsliv der kvinner ikke er redde for å bli gravide fordi de er midlertidig ansatt. De blir den svake part i Robert Erikssons arbeidsliv bare fordi de er kvinner. Det var ikke dette velgerne stemte for, sier han.

Bruk og kast

Nestleder i LO, Tor Arne Solbakken, representerer 920.000 medlemmer i Norge. Han mener forslaget er et angrep på arbeidslivets grunnlov.

– Dette representerer en liberalistisk ideologi. Det blir ikke flere stillinger med midlertidige ansettelser. Unge vil få problemer med å få fast jobb. Vi sier nei til bruk og kast av mennesker. Forslagene vil forandre arbeidslivet. Hvem tør kreve lønnstillegg, organisere seg? Det vil bli enklere å sparke folk ut. Med denne regjeringen taper arbeidstakerne på alle fronter. Folk får en fremtid på vent. Partssamarbeidet i arbeidslivet kastes på båten, sier Solbakken.

Gjelder barnebarna

Blant ansatte og politikere på rådhuset hilses heller ikke regjeringens endringer av Arbeidsmiljøloven velkommen.

– Vi protesterer mot midlertidige ansettelser. Det handler om fremtida til våre barnebarn, sier rådhus-sekretær Inger Thomassen.

SV-politiker Ingrid Kielland tok seg fri fra kommunestyret for å overvære markeringen.

– Vi diskuterer blant annet søndagsåpne butikker i kommunestyret.

FYLTE TORGET: Medlemmer fra LO, YS og Unio hadde møtte opp i hopetall til den to timers lange politiske streiken onsdag ettermiddag.
Trommekorpset slo an tonen under protestmøtet på Stortorget.
Sekretær på rådhuset, Inger Thomassen (fra venstre), SV-politiker Ingrid Kielland og sekretær på rådhuset, Kirsti Haavold, markerte sin motstand mot forslagene til endring av Arbeidsmiljøloven.
Nestleder i LO, Tor Arne Solbakken, mener lovendringene rammer kvinner og unge spesielt hardt.
Leder i Politites Fellesforbund, Sigve Bolstad, er provosert over at regjeringen forsterker presset mot dem som allerede er mest fleksible i arbeidslivet.
Ungdomsleder i Handel og Kontor, Mariell Brenden, mener de foreslåtte endringene er unødvendige og at Arbeidsmiljøloven fungerer godt.