Seniorforsker Anita Salamonsen og forsker Arne Johan Norheim ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin ved UiT- Norges arktiske universitet mener at kunnskapen om hvorfor og hvordan norske pasienter velger å bruke alternativ behandling bør økes blant landets helsepersonell.

Lite regulert

De to forskerne peker, ifølge uit.no, på at studier viser at bruk av alternativ behandling er utbredt i Norge, og da også blant pasienter med alvorlige diagnoser som kreft. I og med at det alternative behandlingsfeltet er lite regulert og kunnskapen om flere av behandlingformene er begrenset, frykter Salamonsen og Norheim at potensialet for skader som følge av behandlingene kan være stor.

I tillegg viser forskning at alternativ behandling oppleves som et vanskelig tema i samtaler mellom leger og pasienter.

Samler data

Derfor mener Salamonsen og Norheim at emnet må inn i undervisningen til fremtidige helsearbeidere, og som et ledd i denne prosessen har de, i samarbeid med pasientorganisasjoner, alternative behandlere og leger, samlet inn 403 rapporter om positive eller negative pasienterfaringer med alternativ behandling.

Ifølge uit.no, var 378 av tilbakemeldingene positive, mens 25 var negative.

De to forskerne viser til at en slik systematisk innsamling av pasienterfaringer kan bidra til å øke pasientsikkerheten, da det i dag ikke finnes et eget offentlig organ som tar imot og behandler meldinger om bivirkninger eller forverring som følge av alternative behandlingsformer.

- Dette gjør det rimelig å anta at slike effekter er underrraportert. Vi sender derfor bekyymringsmelding til Helsedirektoratet og Helsetilsynet når det registereres tre negative meldinger knyttet til samme behandlingsform,  skrver de.