Strømbruddet i Nord-Norge har fått store konsekvenser for kjøpesenteret Jekta.

- Vi har helt klart tapt millioner av kroner. Torsdagen er en veldig god handledag, og nå var vi nødt til å tømme kjøpesenteret, sier senterleder Laila Myrvang.

Hun forteller at strømmen har kommet og gått under hele kvelden, men at det ikke har vært mulig å holde åpent.

- Butikkeierne har sittet i døra til sine butikker ettersom det ikke har vært mulig å få senket gitter eller stengt dører, forteller hun.

Kaster varer

Ifølge Myrvang er det mange butikker som har vært nødt til å kaste varer.

- Det er de som selger ferskvarer som iskaker og lignende som ikke har kunnet berge varene. Ellers så har vi prøvd å minimere skadene her inne på Jekta, sier hun.

Ustabil strøm

Klokken 18.30 hadde senterledelsen ennå ikke bestemt hvorvidt de skulle åpne senteret igjen i noen timer. Vanlig stengetid er klokken 21.

- Strømmen er så ustabil at vi ikke har kunnet ta noen beslutning. Strømmen kom tilbake nettopp - men det har den gjort tidligere. VI får se om den er kommet tilbake og om vi vil kunne åpne noen timer, sier Myrvang.

Kundene fikk være inne på senteret i omtrent 30 minutter etter strømbruddet, men etter det fikk beskjed om å dra.

- Vi har nå besluttet å stenge senteret for resten av kvelden, sier senterlederen kl. 19.00 til itromso.no.

Evakuerte

På kjøpesenteret Nerstranda i sentrum valgte man å evakuere rundt en halvtime etter strømbruddet.

- Både kundene og de ansatte tok det veldig fint. All ære til de på jobb som håndterte situasjonen veldig bra, sier senter Veronica Evertsen.

Evertsen sier at strømbruddet varte i rundt to og en halv time. Senterledelsen valgte å evakuere etter rundt 30 minutter.- Det var egentlig ingen store konsekvenser av bruddet, og vi gjorde en riktig avgjørelse med å evakuere senteret.

Stormet inn

Rundt klokken 18.00 kunne kjøpesenteret åpne igjen.

- Vi fikk både vann og strøm rundt klokken 18.00 og da fant vi det trygt å åpne igjen. Da vi omsider åpnet parkeringsanlegget og begge hovedinngangene stormet kundene inn. Det var virkelig overraskende mye folk i forhold til at resten av sentrum var mørklagt, sier Evertsen.

UTEN STRØM: Kjøpesenteret Jekta må bokføre milliontap som følge av det massive strømbruddet i dag. Foto: PETTER STRØM