Byens restavfall fra husholdninger og næringsliv skal om noen få år kunne varme opp bygninger på store deler av Tromsøya. Det er fjernvarmeselskapet Kvitebjørn Varme som står bak planene som innebærer gjenvinningsanlegg med en kapasitet på 20 megawatt. Totalt kjøper selskapet inn fem mil med fjernvarmerør.

I dialog

Kvitebjørn Varme viser til at mange reguleringsplaner allerede legger opp til vannbåren varme, men mener det vil være bedre med en felles bestemmelse om tilknytningsplikt for hele konsesjonsområdet i stedet for hvert enkelt reguleringsområde.

– Grensen går i dag på bygg som er minst tusen kvadratmeter, mens vi ønsker at grensen går ved prosjekter fra 500 kvadratmeter. Vi håper kommunen vil være positive til våre forslag, sier Karsten Aubert, styreleder i Kvitebjørn Energi og styremedlem i Kvitebjørn Varme.

500 millioner

Fjernvarmeselskapet er opptatt at alle større nybygg og rehabiliteringer innenfor konsesjonsområdet tar i bruk vannbåren varme og knytter seg til nettet som skal bygges ut. Fjernvarmeprisen er lovregulert til å ligge lavere en elektrisitet, og fjernvarmen skal ikke være noen økonomisk belastning for dem som kommer inn under tilknytningsplikten.

Selskapet skal etter planen investere rundt 500 millioner kroner de nærmeste årene i byens fjernvarmenett. Tilskudd fra statlige Enova skal dekke 100 millioner kroner av nyinvesteringene.

Kvitebjørn Varme drifter allerede et biobrenselanlegg i Breivika og i det nye anlegget på Skattøra inngår også en utvidelse av varmesentralen på Strandkanten og en ny spisslast- og reservelastsentral ved Åsgård sykehus.

I drift i 2017

Går alt etter planen starter tomtearbeidene til sommeren og byggingen til høsten.

– Det er snakk om store investeringer og i alle fall en halv milliard kroner. Vi skal ta imot restavfallet som Remiks håndterer i dag og i tillegg er vi på jakt etter avfall fra flere andre leverandører.

Anlegget blir liggende ved Remiks sitt anlegg på Skattøra. eregnet byggetid for energianlegget er to år, mens utbyggingen av fjernvarmerørene vil strekke seg over litt lengre tid. Prosessen med å hente inn anbud er i full gang, blant annet for rørleveranser, ingeniørtjenester og grøftegraving.

– Vi håper å avklare hvem som skal bygge gjenvinningsanlegget før påske, sier Karsten Aubert.

Satser STORT: Styreleder i Kvitebjørn Energi, Karsten Aubert håper energianlegget er ferdig bygd i 2017. Foto: Privat Foto: Privat