LUNHEIM: Skrei spiller hovedrollen i et utall retter både på restaurant og i de tusen hjem – enten som klassisk mølje eller på mer forseggjorte måter.

Å få fatt i noen skikkelig fine høyrygg-biffer av skrei er en fryd. Faste og ferske stykker av det ypperste Norskehavet kan tilby matelskere på land.

Litt dyrt, jeg vet, men når man ser resultatet skjønner man at det er verdt hver eneste krone. Bedre blir det nemlig ikke!

Skinnstekt høyrygg

150 g høyrygg per person

Salt, pepper, litt olje.

Strø over litt salt både på skinn- og kjøttsiden av fisken. Sett i kjøleskapet i en halvtime. Ta ut fisken ti minutter før steking og tørk den av med tørkepapir. Strø over litt mer salt og pepper. Varm olje i en het panne og stek i ett minutt på kjøttsiden. Snu fisken forsiktig og fortsett å steke på skinnsiden i tre-fire minutter før du trekker fisken av platen og lar pannen stå til fisken nesten er gjennomvarm.

Ovnsbakte rotchips

1/2 rødbete

1 gulrot

1 pastinakk

Skjær i tynne skiver og pensle lett med olivenolje. Legg dem på bakepapir og stek dem på 200 grader i ovn til de har fått farge (cirka 15–20 minutter). Snu etter halve tiden. Strø over bitte litt salt.

Kompott av rødløk

1 rødløk i skiver

1–2 ss sukker

2–3 ss rødvinseddik

Litt olje

Stek løken lett i oljen. Hell over sukker og eddik og la koke helt til all væske er borte. Kompotten kan bli ganske syrlig så vær forsiktig med eddiken.

EKSOTISK SKREI? Skrei-karri fra Goa

Eplesaus m/blåskjell

Her må jeg komme med en advarsel. Å bruke blåskjell i denne gir en langt kraftigere og spesiell saus, så det går helt greit å droppe dem.

Ett syrlig grønt eple

1 dl eplejuice

1 dl kraft fra blåskjell

1 dl tørr hvitvin

1 dl fløte

Skjær eplet i terninger. Legg det meste av eplet i væsken og kok opp. La eplebitene bli myke og kjør sausen i en mikser. Legg de resterende eplebitene i sausen og kok opp på nytt.

En desiliter rensede blåskjell legges i sausen sammen med litt hakket persille. Prøvesmak gjerne et skjell med litt saus på forhånd for å se om du liker det.

Server med presset potet og drikk gjerne en tørr Riesling til.

Vel bekomme!

Eksklusivt: Høyrygg av skrei er kanskje den flotteste råvaren vi henter opp av havet her i Nord-Norge. Foto: Christer Pedersen
ROTETE: Tynne skiver av rødbeter, gulrøtter og pastinakk pensles med olivenolje og stekes i ovn. Foto: Christer Pedersen
HERREMÅLTID: Pannestekt høyrygg av skrei med rotchips, løkkompott, presset potet og en saus med epler, vin og blåskjell. Alle foto: Christer Pedersen Foto: Christer Pedersen