Leder for vann og avløp, Geir Helø, sier at problemene kom som følge av et betydelig undervannsras og et stort granatfunn på Tønsnes. For å rydde opp i dette, har tiden gått og skattepengene rullet ut i rekordfart.

Ble hengende

– Vårt første problem kom i sommer. Der ledningen fra Simavika skulle ilandføres på nordspissen, fikk vi et uventet ras som gjorde at vannrøret ble hengende uten støtte i en lengde på over 60 meter. Dette krevde ulike tiltak – blant annet at vi måtte fylle på steinmasser slik at ledningen ble fundamentert. Her ble blant annet geoteknikere brukt, sier Helø, som har beregnet ekstrakostnadene til rundt 20 millioner kroner.

Tidsskjemaet sprakk

Men ikke før var dette problemet løst, før et nytt oppsto:

– Da tilretteleggingen startet på Tønsnes, kom vi over store mengder sprengstoff. Det førte til arbeidsstopp og en inngående kartlegging av hva som befant seg i grunnen. Til slutt ble forsvaret satt inn for å håndtere de mange hundre kiloene med granater, sier Helø.

Ny millionsmell

I kjølvannet fikk VA-sjefen en regning på rundt tre millioner kroner. Nå er spørsmålet om hvem som skal betale – entreprenøren eller kommunen?

– Vi har kontaktet kommuneadvokaten som ser på alle moment i sakene. Spesielt vil Vann og avløp ha svar på om entreprenøren kan stilles ansvarlig for raset på nordspissen og om kostnadene rundt granatfunnet kan videresendes til Forsvaret.

Klar parallell

Helø mener at det i sistnevnte forhold kan trekkes en klar parallell til det som ble avdekket rundt Granatbrygga til Biltrend på Solstrand. Her har staten gått inn og dekket kostnader på en knapp million kroner. Men ennå er ikke saken avsluttet ettersom forhandlinger om ytterligere godtgjørelse pågår.

– De uforutsette kostnadene som så langt er kommet, dekkes av vannavgiften. Den betales av abonnentene, selv om vi ikke ønsker ikke å skyve regningene over på våre abonnenter. Derfor ønsker vi en juridisk vurdering av dette og om det er mulig å hente inn hele eller deler av millionsummen som har gått med, forklarer Helø, som ikke vil kommentere påstanden om at kostnadene og forsinkelsene beløper seg til rundt 70.000 kroner i døgnet.