Investeringsrådgiver i Nordea, Kim Barosen, opplever at antall kunder som jakter nye og bedre spareformer øker i takt med at innskuddsrenten faller.

Rent tap

Barosen må bare konstatere at penger på bok ikke lenger gir et regnestykke som går i pluss. Med en rente på 2 prosent, blir sparepengene mindre verdt når oppgjørets time kommer.

– Mitt regnestykke tar hensyn til kapitalbeskatningen, mulig formuesskatt og inflasjon. Da viser tallene at en person som ikke betaler formuesskatt, får en negativ utvikling på 1,04 prosent. For dem som betaler formuesskatt, blir prosenten 1,89 prosent i minus.

Antallet øker

– Det er årsaken til at bankene opplever en strøm fra kunder som vil plassere pengene andre steder. For dem som ikke ønsker å kjøpe andeler i fond, er BSU – Boligsparing for ungdom – det beste alternativet. Her er renten på 4,4 prosent. I tillegg kommer 5.000 kroner i skattefordel på det årlige innskuddet på 25.000 kroner.

Samme betingelse

Kim Barosen opplyser at Nordea også tilbyr BSU-kundene – personer under 34 år – å sette av ytterligere 300.000 kroner til samme rente som den statlige ordningen gir. Også det har gitt innskuddsøkning for banken.

– Vi ser at fondsparing brer om seg. Og i en tid da pensjonssystemet endrer seg og mye av risikoen overføres til hver enkelt, er det mange som også vil spare til egen alderdom.

En myte

Her presiserer Barosen at det er en myte at fondsparing innebærer å ta stor risiko.

– Det finnes mange, trygge løsninger som over tid gir en god del høyere avkastning enn bankkontoen.

Nullvekst

– I dag er det en kjensgjerning at dersom du skal holde tritt med prisutviklingen, må du med skattereglene ha en avkastning på 3,5 prosent i bank. Havner du i posisjon for formuesskatt, må du ha 1 prosent til for å oppnå nullvekst. Det er ikke mulig å oppnå i dag, sier Kim Barosen.