– Bravo, roper barna lystig i kor da journalisten spør dem om de er glad for å ha fått opp skøytebane i nabolaget deres.

– Det er veldig bra og nå kan vi være her hele tiden. Det var pappa som startet det, sier Martin (8) stolt til iTromsøs journalist.

Martin bor knappe 200 meter fra basketballbanen, som fra begynnelsen av januar ble gjort om til en skøytebane.

– Det er alltid masse folk her, legger Martin til.

Han skøyter gjerne så ofte han kan, både etter skolen og i helgene.

Samlingspunktet

Det er flere foreldre som står bak påfunnet. Blant dem, Håvard Johansen som bor i nærheten av skøytebanen som ligger rett ved siden av fotballbanen, på oversiden av Toftvegen.

– Jeg hadde tenkt på det lenge, og derfor spurte jeg Kurt Larsen som bor i nabolaget om han kunne tenke seg å gjøre om basketballbanen til en skøytebane sammen med meg. Og det ville han, sier Johansen.

Med innsatsen fra flere andre foreldre, bar det fram med snøfreseren for å ta bort snølaget som hadde lagt seg over den tykke isen.

– Vi brukte snøfreser på belte for at det ikke skulle sette fra seg spor i isen. Vi fjerna snøen som var, og under lå det som skulle bli skøytebanen, legger han til.

Og nå brukes den av både små og store.

– En lørdag var det vel opp imot 50–60 barn på isen. Da var det ikke plass til så mange flere.

600 liter vann

Han forteller at det ikke bare er folkene i nabolaget som bruker skøytebanen, men at de kommer fra alle Hamnas kanter.

– Det har virkelig blitt et samlingspunkt for folk her. Da den sto ferdig gikk ryktet om at den var her, og derfor kommer det stadig folk kjørendes for å ta del i aktiviteten, sier Johansen.

Og for å vedlikeholde isbanen, spyles det ofte vann på isen for å dekke til små hull som har lagt seg på overflaten.

– Det gjør vi ofte siden banen brukes av så mange hele tiden. Første gangen vi oppdaget isen fylte vi 600 liter vann på den med en brannslange for at den skulle være tykk nok. Kommunen har også gitt oss en isskraper som vi kan bruke. Det er artig å se at så mange bruker skøytebanen, sier Johansen.

ARTIG: (fra venstre) Anna (7), Linus Alexander (7), Martin (8) og Sofie (8) ropte «bravo» når skøytebanen kom på plass. Foto: Katharina Mila Hesby
Initiativtaker: Håvard Johansen er én av foreldrene som står bak påfunnet med å lage skøytebanen. Foto: Katharina Mila Hesby
Anna (7) viser fram hvor flink hun har blitt til å skøyter. Foto: Katharina Mila Hesby