Jeg og Yvonn jobbet sammen på et matprogram i gamle TV Tromsø. Da var hun kjøkkensjef på Emmas Drømmekjøkken – nå selger hun deilig sjømat til daglig isteden.

I etterkant av programmet er dette den retten som jeg har laget oftest.

Det er en tilsynelatende enkel middag med fisk, «potetmos» og litt grønnsaker – men du verden for en smakskombinasjon!

MER TORSK? Selskapssyk skrei

Jeg kan nesten garantere at dette vil bli en favoritt også hjemme hos dere!

Mos med safran-aioli

1 eggeplomme

2 dl nøytral olje

Drypp olje i eggeplommen samtidig som du visper kraftig. I starten er det viktig at det ikke er mer enn noen dråper av gangen. Etter hvert kan man helle hurtigere. Det skal bli en tjukk «majones».

1 ts Dijon-sennep

1 fedd knust hvitløk

0.5 gram safran

1 kokt knust eggeplomme

Salt, sort pepper

Blandes inn i «majonesen».

4–5 poteter og 200 gram sellerirot kokes uten skall. Disse moses inn i aiolien slik at man får en kraftig mos.

MER FRA HAVET: Skrei med linser

Grønnsaksmiks

1 squash

1 pk sukkererter

1 beger cherrytomater

Skjær squashen på langsmed en ostehøvel. Bruk ikke kjernen der frøene sitter, det blir bare søl

Kutt tomater og sukkererter i passe biter.

Stek alt sammen i litt olje i en stekepanne. Når squashen er blitt litt myk, men ikke klissete kan man salte, pepre og helle over 1 ts balsamico.

Stekt skrei

Nok en gang er det høyrygg av skrei som er hovedingrediens i matspalten (det er siste gang på en stund ...). Beregn et solid stykke skrei med skinn per person – gjerne 150–200 gram.

IKKE NOK SKREI? Skrei-karri fra Goa

Salt fisken på begge sider og legg i kjøleskapet i en halvtime. Ta ut fisken og tørk den med tørkepapir.

Varm opp en stekepanne som tåler å settes inn i ovnen.

Smelt smør og hell i litt nøytral olje.

Stek skreien først på kjøttsiden i ett minutt, snu fisken og stek på skinnsiden i to minutter.

Sett inn stekepannen i ovn på 200 grader i cirka ti minutter (eller til fisken flaker seg litt når du trykker på den).

Legg aiolimosen underst på en tallerken, legg på grønnsaker og la den stekte skreien (som du har fjernet skinnet på) trone øverst.

Server med en kraftig Riesling.

Vel bekomme!