Lørdag var det duket for et nytt rabaldermøte i Høyre lokalt. Denne gangen var det Elisabeth Aspakers angrep på 1. nestleder-kandidat Anne Berit Figenschau som vakte oppsikt. Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort kalte det sågar karakterdrap og var knusende i kritikken av Aspaker.

Aspaker har overfor iTromsø gjort det klart at hun ikke ønsker å uttale seg mer om saken, men det mener valgforsker Tord Willumsen ved Universitetet i Tromsø at hun burde gjort.

- Det var et hit and run-angrep. Når hun ikke vil si noe mer, så begynner man å lure på om hun mente det hun sa eller ikke. Og hvis hun mente at etikken ble brutt ved nominasjonsmøtet i Tromsø Høyre forrige helg, så kan man jo spørre seg: Hvor etisk var det hun selv gjorde denne helga? Jeg mener at etikk-beskyldningene er helt bak mål, sier Willumsen.

Skyter med kanoner

Willumsen mener Aspakers angrep på Figenschau var av det særdeles kraftige slaget. Utspillet fra ministeren bidrar i alle fall ikke til mindre bråk i partiet, mener valgforskeren.

- Når man skyter med kanoner, så blir det bråk. Og det var en virkelig kraftsalve fiskeriministeren kom med mot Anne Berit Figenschau. Jeg kan ikke se noe i denne historien som rettferdiggjør et så kraftig angrep. Det er meget sjelden kost at en erfaren politiker går til direkte personangrep på en uerfaren enkeltperson. For å si det sånn - det skjer ikke på alle nominasjonsmøtene, sier Willumsen, og går langt i å støtte Hjorts anklager om "karakterdrap".

- Jeg heller mot å gi Hjort rett. Skal man tolke dette som veldig gjennomtenkt så kan hensikten vært at Figenschau ikke skal komme tilbake til politikken. Det er i så fall et karakterdrap.

- Har Høyre skutt seg i både "kommune- og fylkesfoten" nå foran valget?

- Ja, Aspaker har jo bidratt til å ta dette opp på riksnivå. Det er ministerens fortjeneste at riksmediene også slår dette opp nå, sier Willumsen.

- Ingen regelbrudd

Elisabeth Aspaker slo på møtet i helgen fast at hun mente Figenschau hadde brutt de interne etiske reglene til Høyre da hun deltok på det mange har kalt et kuppforsøk på Tromsø Høyres nominasjonsmøte forrige helg.

-Jeg hadde håpet på å slippe å si dette, men reglene ble tilsidesatt forrige helg, sa Aspaker.

Willumsen vil imidlertid gjerne vite hvilke etiske regler fiskeriministeren mener er brutt.

- Ja, for jeg kan nemlig ikke se at noen etiske regler er brutt. Hva er det så hun reagerer på? Hva slags overtramp har Figenschau gjort som ikke Hjort, som Aspaker gjerne vil ha med videre, ikke har gjort? Hjort og Figenschau kan beskyldes for å ha brutt noen uskrevne regler, det mener jeg at de har gjort, men det har vært taktiske bommerter og ikke etiske regelbrudd, sier valgforskeren.

Sanker ikke stemmer

Willumsen støttes sånn sett av Høyres generalsekretær, som overfor iTromsø slår fast at ingen formelle etiske regler eller partilover er brutt i forbindelse med krangelen om nominasjonen i Tromsø Høyre og valget til nestlederposten i Troms Høyre.

- Hvor skadet er Høyre av den siste ukens hendelser?

- Jo mer bråk de lager, jo mer fester inntrykket av uryddighet og kaos seg. En intern konflikt er aldri en stemmemagnet. Politikere skal jo angripe politiske motstandere, ikke sine egne partifeller. At det i tillegg er en ren personkonflikt og ingen politiske undertoner bidrar heller ikke positivt med hensyn til stemmesanking. De siste meningsmålingene viser da også at Høyre lider under dette, sier Willumsen.

VALGFORSKER: Tord Willumsen er kritisk til Jens Johan Hjorts fremgangsmåte under Høyres nominasjonsvalg lørdag.Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen