I slutten av oktober ble det klart at Troms fylkestrafikk så seg nødt til å kutte i en rekke bussruter, hovedsakelig i distriktene. Et av stedene som rammes av rutekuttet er Ersfjordbotn. I forrige kuttrunde mistet de busstilbudet i helgene. Nå er folk i Ersfjordbotn uten kollektivtilbud etter klokken 19.00 på hverdagene.

– Avhengig av buss

Like før jul gikk filmklubben «Eidtunklubbens» medlemmer fra dør til dør for å samle inn underskrift til aksjonen «Vi ønsker flere busser til Ersfjordbotn».

– Vi bruker bussene og er avhengige av dem. Hvis ikke ungdommen har foreldre som kan kjøre dem, så kommer de seg ikke hjem på kveldstid, sier Carin Barstad (15) som er medlem i «Eidtunklubbens».

Går ut over fritiden

De samlet inn omtrent 200 underskrifter i dør-til-dør-aksjonen. Hun påpeker at rutekuttet er svært problematisk for ungdom som deltar på fritidsaktiviteter.

– De fleste aktiviteter varer lenger enn til klokken 19.00. Dermed må vi bli kjørt, fordi det er ingen som ønsker at barna skal gå langs veien i mørket, sier hun.

Ønsker å ta buss

Det er hennes mor, Christina Wegener, som tok initiativet til de to underskriftskampanjene «Si JA til bussbyen Tromsø» og «Vi ønsker flere busser til Ersfjordbotn». Hun har nå sendt et lengre brev til fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo, med flere forslag til hvordan busstilbudet kan bedres i Ersfjordbotn.

– Til sammen i de to underskriftskampanjene har vi fått inn rundt 420 underskrifter. Grunnen til at jeg tok initiativet til dette er fordi jeg har to ungdommer i huset, som går på forskjellige fritidsaktiviteter, og det blir utrolig mye kjøring, sier hun.

– Jeg og mine barn ønsker å ta buss, men det blir vanskelig når det kuttes i rutetilbudet, legger hun til.

Samarbeid med turistnæringen

En av løsningene hun nevner i brevet er samarbeid mellom Troms fylkestrafikk og turistnæringen.

– Det er veldig mye turister her, særlig om vinteren. Først må busstilbudet på plass, deretter mener jeg at aktører innenfor turistnæringen kan markedsføre bussene, sier hun.

Forstår frustrasjonen

Ivar B. Prestbakmo, fylkesråd for samferdsel og miljø, forklarer at han ikke har sett brevet ennå, men forstår frustrasjonen etter rutekuttet.

– Innenfor budsjettene Troms fylkestrafikk har, så gir de et så godt tilbud som mulig. Jeg forstår at justeringene betyr en god del for enkelte, sier Prestbakmo.

Han opplyser videre at alle innspill tas imot med takk.

– Alle gode grep er vi opptatt av, men jeg kan ikke love at busstilbudet bedres i området. I Tromsø øker bruken av buss, men en del avganger blir ekstremt lite brukt. Ersfjordbotn er en av dem, sier han.