GRØNNÅSEN SKOLE: I et samarbeid med Senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) fortalte Johanne Bjørnå (22) tiendeklassingene ved Grønnåsen skole hva hun ble utsatt for.

Bjørn Aasmoe, fagkonsulent ved SMISO, innledet foredraget.

– Vi i SMISO jobber forebyggende og er mye ute på skoler og snakker med barn og unge om seksuelle overgrep. I dag har vi med oss Johanne, ei veldig modig jente som skal fortelle sin historie.

Han forteller at hver eneste helg i Tromsø, skjer det samme som Johanne ble utsatt for.

– Overgrep er ikke sex. Det er et overgrep, det er vold. Dette handler ikke om å skremme dere fra sex, men om å forebygge voldtekt. Ikke la debuten deres bli et overgrep.

En grusom krenkelse

– Dette er et vondt og vanskelig tema å snakke om, og sånn kan det også føles for noen av dere som hører på. Voldtekt er en av de mest grusomme krenkelser mot et annet menneske. Det å trenge seg inn i en annens kropp for egen seksuelle nytelse, uten at den andre sier det er greit, sier Johanne.

Hun holder foredraget på Grønnåsen skole som et ledd i forebyggende arbeid.

– Jeg vil fortelle min historie for å forebygge at dette skjer. Fortelle om hva konsekvensene er for den som voldtar og for den som blir voldtatt. Hvis jeg når ut med budskapet mitt til ungdommene, kan det hende jeg hindrer at noen blir voldtatt, eller at noen voldtar. Jeg vil bidra til at man skal forstå hva en voldtekt er. Mange forbinder ordet voldtekt med en mann som hopper ut av en busk og overfaller ei jente, men voldtekt er også at noen utnytter deg når du sover eller på andre måter ikke kan motsette deg handlingen, forteller Alta-jenta, som har laget en kampanjefilm i sitt forebyggende arbeid.

Stygge kommentarer

Hun har også tidligere fortalt sin historie offentlig. Responsen har vært positiv, men hun har også fått stygge kommentarer.

– Jeg har fått høre at voldtekten er min skyld, at jeg fortjente det og at enkelte ikke skjønner hvorfor denne saken kom i retten, fordi dette er noe som skjer hver helg. Disse holdningene er skremmende og derfor er det så utrolig viktig å snakke om det. Det handler mye om respekt for hverandre og for hverandres kropp. Du må respektere at en person sier nei til deg. Og ligger det en person avstumpet i en seng, i din seng, skal det også tolkes som et nei og ikke som en invitasjon. Du skal være sikker på at å ha sex er noe begge har lyst til. Hvis du ikke er helt sikker, så gjør du det ikke, sier Johanne.

Sterkt inntrykk

Foredraget gjorde sterkt inntrykk på tiendeklassingene Mia Iversen Huus (15), Kristian Edvardsen (16), Tora Hågensen (15) og Regine Grimsgaard.

– Det er ganske sterkt å høre på. Det er jo et veldig følsomt tema, sier Kristian.

– Vi snakker nok lite om det, fordi folk tror det er noe som skjer langt unna og ikke angår dem, legger Mia til.

Elevene etterlyser å få bruke mer tid på lignende foredrag.

– Vi får ikke fri fra undervisning til å lære om og snakke om overgrep og psykiske lidelser. Jeg tror mange lærte noe nytt og mange kommer til å huske det som ble sagt. Vi burde få snakke mer om dette, sier Regine.

Det er Tora enig i.

– Det er jo et tema som er veldig nært oss alle.

Samtidig roste elevene Johanne for å tørre å fortelle om sin historie og å sette ord på hva voldtekt er.

– At de setter pris på det jeg har å fortelle gir meg motivasjon til å fortsette med det forebyggende arbeidet, sier hun.

MODIG: Ungdommenene ved Grønnåsen skole synes Johanne Bjørnå (22) er modig som fortalte sin historie om da hun ble voldtatt. Bak fra venstre: Tiendeklassingene Tora Hågensen (15), Kristian Edvardsen (16), Regine Grimsgaard (15) og Mia Iversen Huus (15). Foto: Ronald Johansen
STERK HISTORIE: Alta-jenta Johanne Bjørnå (22) har holdt foredrag på Sommerlyst skole og Grønnåsen skole om hva voldtekt er og hvor grensen går. Foto: Ronald Johansen
STOLT: BJørn Aasmoe ved SMISO-senteret i Tromsø er stolt over at hun tør fortelle sin historie og det forebyggende arbeidet hun gjør. Foto: Ronald Johansen