Den siste uken har Side2.no sin sak om BH-spiler og ryggsmerter gått som en farsott på Facebook. I saken påstås det at BH-spiler har en direkte sammenheng med smerter i rygg og nakke, fordi BH-spilen skaper et trykk mot muskelen Serratur anterior. Muskelen er festet på ribbeina, og går videre mot skulderbladene. Manuellterapeutene André Fagerborg og Einar Hauglid har sett videoen, men er uenig i at BH-bruk er problematisk i forbindelse med muskelen.

– Det er ingen forskning som tilsier at det er bruk av BH som skaper smerter i rygg og nakke. Videoen «demonstrerer» hvordan muskelen visst nok plages, men testingen gjøres ikke standardisert i det hele tatt. Videoen sier ingenting om hvilket press kiropraktoren bruker, eller hvilket tyngdepunkt han trykker mot, sier Hauglid.

«Power balance»

De to demonstrerer hvordan små, nesten usynlige bevegelser, kan gi ulike utfall på testen.

– Dette er den samme typen «test» man så da «Power balance»- bånd var populære, og produsenten hevdet at man fikk bedre balanse av å bruke armbåndet, sier Hauglid.

Testen i BH-videoen går ut på at armen skal holdes strak fremover. Med spile-BH på viser videoen at testpersonens Serratur anterior ble så svekket at hun ikke klarer å låse skulderen når armen blir utsatt for press ovenfra. Når testpersonen derimot løsner på BH-en klarer hun uten problem å låse muskulaturen.

– Alt handler om hvor man legger trykket. I denne typen videoer er det typisk at man i det ene forsøket presser – i dette tilfellet armen – rett ned mot gulvet. I det andre forsøket justerer man presset inn mot testpersonens eget tyngdepunkt, og dermed blir man mye sterkere. Små endringer i armens stilling kan gi store styrkeforskjeller, sier Hauglid.

Forskning

De to vil ikke bastant avvise at BH-spiler aldri har påført noen smerter, men påpeker at det ikke finnes forskning som har vist en sammenheng mellom disse.

– Denne muskelen er veldig viktig for skulderen, og for evnen til å rotere skulderbladet. At den svekkes er et problem hos mange, men å skylde på BH-spilen vil være udokumentert. Dette er et klassisk eksempel på en guru som kommer med «løsningen på problemet», men som ikke har noe støtte i forskningen. Det kan hende det fungerer for noen, men før man går ut og anbefaler kvinner å kaste BH-en er det viktig å ha reelle forskningsresultater å vise til, mener de to.

DEMONSTRERER: Einar Hauglid og Andrè Fagerborg demonstrerer hvordan ørsmå bevegelser kan gi store styrkeforskjeller. Foto: Tom Benjaminsen
"POWER BALANCE": Hauglid viser til "testen" som florerte på nett da de såkalte "Power balance" armbåndene var populær. - Heller ikke den er reell, sier Hauglid. Foto: Tom Benjaminsen