– Muskel- og skjelettplager er en av de hyppigste årsakene til at folk blir sykemeldt. Dette er et omfattende problem, som koster samfunnet flerfoldige milliarder årlig, sier kiropraktor Vidar Kristensen.

Sammen med kollega Pål Røkenes driver Kristensen Kiropraktorklinikken som holder til i Veitasenteret. Der har de travle dager med å hjelpe tromsøfolk som sliter med muskel – og skjelettplager.

– Vi har fulle pasientlister, noe som betyr rundt 25 pasienter daglig. Flertallet av våre pasienter er i aldersgruppen 25 til 50 år, men vi har pasienter helt ned i spedbarnsalder og pasienter godt opp i pensjonistalder, forklarer Kristensen.

Følg iTromsø på Facebook for ferske nyheter!

Restriktiv

Fellesnevneren for alle er at de sliter med det samme.

– De fleste har nakke – eller ryggplager, som igjen fører til blant annet hodepine. I tillegg har vi en del som sliter med plager i skuldre og hofte, samt at vi har en og annen pasient med kneplager innom, oppsummerer kiropraktoren.

Les også: Avliver BH-myte

Ifølge Kristensen er det forskjell fra pasient til pasient hvor mange behandlinger de trenger før de blir bra.

– En plass mellom tre og åtte behandlinger er nok gjennomsnittet, men dette varierer veldig. Her har vi alt fra pasienter som trenger én behandling, til de som kommer hit 15 ganger før de blir bra, påpeker kiropraktoren.

I 2006 fikk kiropraktorer myndighet til å skrive ut sykemeldinger for opp til 12 uker. Det er et ansvar som forplikter, mener Kristensen, som ønsker at terskelen for å bli sykemeldt skal være høy.

– Terskelen for å be om sykemelding i dag tror jeg er lavere enn på 70 – og 80-tallet. Jeg skriver ut mellom null og to sykemeldinger daglig. Veldig ofte ber folk selv om å bli sykemeldt, et ønske jeg noen ganger må avslå. Det er selvsagt en ubehagelig situasjon, men vi forvalter tross alt store pengesummer, og da er det viktig å være restriktiv, mener Kristensen, som har jobbet som kiropraktor i Tromsø siden 1993.

Trening er nøkkelen

At stadig flere blir rammet av muskel – og skjelettplager synes ikke Kristensen er noe rart.

– Selv om det er veldig mange ulike årsaker til at folk får slike plager, er stress en viktig faktor. Dessuten beveger vi oss stadig mer bort fra det menneskekroppen er designet for, og erstatter det med stillesittende jobber, forklarer kiropraktoren.

Oppskriften på hvordan man kan forebygge plager i rygg og nakke, er ifølge Kristensen enkel:

– Det er kun trening som hjelper. Her snakker jeg ikke om ekstrem trening, men jevnlig, moderat trening. All dokumentasjon viser at det kun er dette som hjelper. Her nytter det ikke med skippertak.

Selv om mange er flinke til å ta vare på kroppen sin i dagens samfunn, er det ifølge kiropraktoren en stor gruppe som uten tvil trener for lite.

– Mange pasienter mener selv de ikke har tid til å trene, og ønsker bare hjelp til en «quick fix». Selv om jeg prøver å forklare dem viktigheten av trening, hører de ikke etter. Det er rett og slett vanskelig å omvende folk som aldri har trent før i hele sitt liv, forklarer Kristensen.

Økende problem

Ettersom generasjonen som vokser opp i dag er mer stillesittende enn noen gang, er ikke kiropraktoren spesielt optimistisk med tanke på fremtiden.

– Jeg tror ikke det kommer til å bli mindre muskel – og skjelettplager i fremtid, for å si det sånn. Når man ser på holdningen i dagens samfunn, er det all grunn til å tro at disse plagene vil øke.

Selv om du skulle være flink til å trene, er det likevel ingen garanti for at du ikke vil få muskel – eller skjelettplager før eller senere.

– Statistikken viser at fire av fem vil få slike plager på et eller annet tidspunkt i livet.

IKKE OVERASKET: Kjetil M. Samuelsen, spesialfysioterapeut ved UNN, er ikke sjokkert over at nærmere halvparten av sykefraværet i Troms skyldes muskel – og skjelettlidelser. Foto: Lena Verås Eriksen Foto: LENA VERÅS ERIKSEN