"Ole" feide inn over yttersida av Tromsø litt før klokken 16 lørdag. Klokken 16.35 nådde fronten av ekstremværet også Tromsø by.

- Det er nå full storm på flyplassen på Langnes, opplyser statsmeteorolog Bård Fjukstad ved Vervarslinga for Nord-Norge litt over klokken 17.

Utsatt

Selv om Vervarslinga ikke har egne målerstasjoner på Kvaløysletta, antar Fjukstad at vinden er omtrent den samme der som på Flyplassen.

- Den blåser neppe mindre i hvert fall, kanskje mer, sier Fjukstad.

På Sandnessundbrua viste vindmålingen 31 m/s - eller sterk storm - klokken 17.22. Like etter ble brua over til Kvaløya stengt av politiet.

På toppen av Tromsøya er vinden noe mindre.

- Her på Vervarslinga ligger vi mer beskyttet. Her er det faktisk "bare" liten kuling. Men det dog noen kraftige vindkast, påpeker statsmeteorologen.

- Vil vinden øke ytterligere?

- Nei, jeg tror ikke den vil ta seg særlig mer opp enn den er nå. Den vil nok holde seg på dette nivået noen timer, opplyser Bård Fjukstad i 17-tiden.

Sterk i rossene

Også på yttersida har vinden tatt godt.

- Han er ujevn, men svært sterk i rossene. De siste minuttene har det vært et hvitt inferno her ute. Det er så vidt jeg ser lysene i nabohuset, opplyste Kjell Ove Hveding på Sommarøy til iTromsø litt over klokken 16.

Hveding anslo vinden på Sommarøy da til å være sterk kuling, men antok at den vil øke på utover.

- Vi har i alle fall strømmen fortsatt, sier han.

Forsterket beredskap

Hveding anslår at det iløpet av noen minutter la seg 8-10 centimeter snø på bakken.

- Han er nok på vei inn  mot byen nå, sier Kjell Ove Hveding.

På grunn av ekstremværet "Ole" har Norsk Folkehjelp Tromsø iverksatt forsterket beredskap.

- Hvis mobilnettet faller ut, vil alle ledige mannskaper møte på Folkehjelpas lokaler for å kunne bistå politi og helsevesen med de utfordringer som stormen eventuelt vil kunne medføre for befolkningen. Norsk Folkehjelp Tromsø har både satelittelefon og samband som kan brukes for å bidra til kommunikasjon mellom nødvendige etater og instanser for å sikre god beredskap, heter det i en pressemelding.

Kan ikke garantere strøm

Ekstremværet nådde Sør-Troms tidligere i ettermiddag. Flere kunder nord for Harstad og Lødingen skal ha mistet strømmen. Også deler av Senja var uten strøm en kort periode før klokken 15.45.

- Vi kan ikke garantere at det ikke vil bli strømutfall som følge av stormen/orkanen, opplyser Troms Kraft i en presseoppdatering.

Saken oppdateres!

Målingen på Sandnessundbrua i 17.15-tiden viste en vindstyrke på 31 m/s - sterk storm. Foto: Lise Lotte Henriksen