– Når det er 1.200-1.300 studenter på fakultetet er 25 prosent kvinner for lite. Vi har et mål om å nå 40 prosent innen 2018, forteller rekrutteringsansvarlig Julianne Iversen på Fakultetet for naturvitenskap og teknologi.

Les også: Instituttleder: - Kjønnsbalansen er for dårlig.

Og en av virkemidlene i prosessen mot å bedre kjønnsbalansen på fakultetet - og ikke minst i realfags- og teknologi-yrkene, skal gjennomføres onsdag 11. februar på UiT.

Da arrangeres konferansen ”Jenter og teknologi”, for 150 påmeldte jenter fra 10. klasse og videregående skole i Troms.

– Prosjektet startet på Univeristetet i Agder, og ”Jenter og teknologi” ble også arrangert på Høgskolen i Sør-Trøndelag i fjor. I år har det blitt et nasjonalt prosjekt,og det skal gjennomføres konferanser på fem ulike studiesteder onsdag, forteller Iversen.

Les også: Tromsøjente får romdrøm oppfylt.

Felles mål

Målet med konferansen er det samme på alle studiestedene:

– Målet er å få flere jenter til å velge teknologirettede utdanninger, og å få jenter til å forstå at teknologifag og realfag er noe for dem også - ikke bare noe for gutter, sier Iversen, og fortsetter:

– Vi vil at det skal bli vanlig for en jente å si at hun er for eksempel matematiker eller elektroingeniør.

Les også: Ivrige forskerspirer.

Rollemodeller

På konferansen skal UiT-rektor Anne Husebekk ønske velkommen, før en rekke foredragsholdere skal på scenen.

– Vi har blant annet fire rollemodeller fra industri og fra univeristetet, forteller Iversen.

I tillegg kommer foredragsholdere fra blant annet Kongsberg Satelittservice, Meteorologiske institutt og Polarinstituttet.

– Det er mye som handler om tradisjon når det kommer til disse yrkene. Det er ikke like vanlig for ei jente å si at hun er interresert i realfag, som det er for gutter. Det har blitt bedre, men fortsatt er det en del som henger igjen. Vi håper å snu dette og vise jentene eksempler på damer som jobber innen teknologi og realfag, sier Iversen.

– Ellers går man glipp av mange gode hoder som kanskje er interesser i realfag, men velger en annen retning fordi de ikke tør. Kjønnsbalanse betyr dessuten mye for arbeidsmiljøet, tror hun.

Les også: Kan ta studiepoeng i spill.

ÅPNER: Rektor Anne Husebekk skal åpne konferansen. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen