De tre byggene i Storgata er verneverdig og skal restaureres. Tilbyggene på baksiden av bygårdene skal rives og erstattes med boligblokker.

– Blokken som blir liggende nærmest Veitasenteret blir seks etasjer høy, og så vil det trappes ned til fire etasjer mot nordvest, uttalte daglig leder Bård Sverdrup i Totalrenovering til iTromsø i slutten av januar.

Verdiforringelse

Nå reagerer Frelsesarmeen på nabovarselet de har fått tilsendt fra Totalrenovering.

– Vi finner det nødvendig å protestere mot de planene som presenteres. Vi er i utgangspunktet negative til en utnyttelsesgrad som betydelig overstiger det som er regulert for området, skriver Frode Åsenden i Frelsesarmeens Eiendommer AS i merknadene.

De mener det legges opp til bygging helt i tomtegrensen, med balkonger og vinduer grensende inntil, og viser til nabogrensen på fire meter i plan- og bygningsloven. Det fører til at de mister dagslys.

– Vi kan ikke godta at Frelsesarmeens verdier forringes, sier Åsenden til iTromsø.

Ber om endring

Han mener Totalrenoverings planer vil gjøre det vanskelig for dem på et senere tidspunkt å gjøre noe med eiendommen sin, spesielt med vinduer og balkong nesten i nabogrensa.

– Vi ber om at planene endres/at kommunen ikke godkjenner planene, særlig på bakgrunn av at det nye bygget vil komme helt inn mot vår grense og er utformet på en slik måte at det i praksis blir umulig å bygge ut vår eiendom til nabogrense eller til fire meter unna nabogrense, konkluderer Åsenden i sine merknader.

Totalrenovering skriver i sitt svar til merknadene at når det gjelder plassering av bygg fire meter fra felles grense gjelder andre regler i sentrum. Det innebærer at bygg svært ofte tillates plassert i nabogrense.

Bedre parkering

– Det er også på det rene at sentrumsbebyggelsen er slik at bygg plasseres i eller svært nært nabogrense, skriver prosjekt Ole Vidar Furnes i Totalrenovering i svaret til Frelsesarmeen.

Totalrenoverings prosjekt er planlagt uten parkering på eiendommen.

– Eksisterende parkering i bakgården på vår eiendom fjernes, naboer får vederlagsfritt benytte deler av vår eiendom til parkering og i sum så gir dette bedre parkeringsforhold til naboer, skriver Bård Sverdrup i en e-post.