Med stjerner i øynene ble han overrakt en høythengende anerkjennelse for sitt virke gjennom mer enn 50 år.

- Det er en herlig følelse å vite at det arbeidet man har gjort har blitt lagt merke til. Det er rett og slett strålende, sier en stolt Arvid Øvergård.

Hylles som pionér

I lokalene til KSAT, omringet av satelittene som har fulgt ham hele livet, ble Øvergård fredag tildelt en av de gjeveste hedersprisene her til lands. Nå tar han pennen fatt og skriver historien om oppbyggingen av et rom- og satellittmiljø i Tromsø fra 1968 frem til nyere tid, som skal resultere i bok til våren. Han innrømmer at det har vært utfordrende å skrive denne historien.

- Jeg må vurdere om jeg skal skrive om meg selv i tredjeperson, ler han.

Viktig pådriver

For det er umulig å skrive historien om romvirksomhet i Tromsø uten å nevne Arvid Øvergård. Han beskrives som en pådriver for romvirksomhet i nord, og han har som direktør i satellittstasjonen vært med på bygge opp et sterkt og levende fagmiljø i Tromsø. Miljøet i Tromsø er i dag verdensledende både innen kommersiell virksomhet og forskning.

- Arvid Øvergård har vært svært viktigi den utviklingen vi har hatt. Det var mange som var skeptiske, men han har motbevist dem alle, sier fysikkprofessor Geir Brekke ved Universitet i Tromsø.

Øvergård ble nominert til H.M Kongens fortjenstmedalje av rom- og fysikkmiljøet på UiT.

- Tromsø på "verdensromkartet"

Det var en stolt ordfører som fikk æren av å overrekke både medalje og diplom på vegne av H.M Kongen. Jens Johan Hjort sier at romvirksomheten i Tromsø er et sentralt kapittel i byens historie, som ikke så mange kjenner til.

- Øvergård har gjennom sitt virke knyttet dyktige folk sammen som har skapt en enestående utvikling i byen. Han har bidratt til å sette Tromsø på verdenskartet innen romvirksomhet, sier ordføreren.

Arvid Øvergård vil bli invitert til Slottet for en seremoni senere der han vil få anledning til å takke H.M Kongen personlig.