24 år gamle Ayat al-Qurmezi ble for fire år siden utvist fra studiene, fengslet og torturert etter å ha lest et av fredsdiktene sine i Bahrain, i hovedstaden Manama. I kveld deler hun sin historie med Tromsø-folket.

– Det betyr utrolig mye for meg å få tildelt Studentenes Fredspris. Den vil hjelpe meg videre, sier al-Qurmezi til iTromsø.

Hun tror prisen vil kunne beskytte henne fra den farlige situasjonen hun er i.

– Når en person får mye nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, som jeg har fått, så blir man ansett som farlig. Denne prisen kommer til å gi meg litt mer beskyttelse enn jeg har hatt til nå, forklarer al-Qurmezi.

Fredfull protest

I regi av Internasjonal Studentfestival i Trondheim deles fredsprisen ut annethvert år til en student eller en studentorganisasjon som har gjort seg fortjent til ekstra oppmerksomhet grunnet sitt arbeid med demokrati, menneskerettigheter eller fred.

– Jeg har fått utrolig mye støtte fra familien min, noe som har motivert meg til å fortsette arbeidet. Dessuten blir jeg veldig inspirert av den fredfulle måten å protestere på, som jeg har sett flere gjøre, sier al-Qurmezi, som har gjenopptatt lærerstudiene på et universitet et lite stykke unna hovedstaden.

Utdanning som budskap

Det var mange oppmøtte som ønsket å høre historien til al-Qurmezi på studenthuset.

– For meg, som skal studere fred og konflikt, er dette med ytringsfrihet utrolig aktuelt. Vi lever i en verden som blir stadig mer globalisert og vi blir stadig mer avhengige av hverandre, derfor er det viktig at man engasjerer seg i disse temaene, sier Sandra Vaslestad (23), som for tiden studerer statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet.

Også Curt Rice og Tove Irene Dahl hadde tatt turen.

– Hovedinntrykket av situasjonen i andre land kommer fra media, så det er fint når det er anledning for å få en litt mer inngående smakebit av hvordan det er. Vi snakker i dette tilfellet om en verdensdel som er preget av stor uro.

Dette er noe som bør oppta alle som er opptatt av fred i verden, sier Rice.

– I tillegg er det viktig at de unge stemmene blir hørt. De blir lett overdøvet av de eldre, som har vært med en stund og som uttaler seg fra sitt perspektiv. Unge mennesker har gjerne en annen erfaring. Dessuten er noe av det som er så fantastisk med denne jenta, at det er kunsten som provoserer, sier Dahl, og refererer til al-Qurmezis dikt.

Og al-Qurmezis budskapet står klart frem: det handler om utdanning.

– Spesielt ungdom må være oppmerksomme - vi trenger utdanning for å få informasjon, for å kunne avgjøre om vi skal si ja eller nei. I Bahrain frykter de utdannede mennesker, og det må vi gjøre noe med, avslutter den fryktløse dikteren og fredsforkjemperen.

OM MILITÆRMAKT: Magne Frostad snakket i forkant av al-Qurmezi om hvordan det er mulig å legitimere bruken av militærmakt mot fredelige demonstranter.
ÅPNET: Jonas Jakobsen fra UiT åpnet kveldens seanse med å snakke om ytringsfrihetens rolle og verdi i dagens samfunn.
OM UTDANNING: Ayat al-Qurmezi delte sin historie og hadde i forkant av seansen et håp om å få frem viktigheten av utdanning under foredraget.