Siden 2007 har MabCent-senteret, et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), gjort viktig forskningsarbeid innen marin bioprospektering.

Dette arbeidet videreføres nå i det nye senteret Arctic Biodiscovery Centre (Arctic BC), som skal ligge under Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi ved UiT Norges arktiske universitet. Samarbeidspartnere er Nofima, Norut, Havforskningsinstituttet og Sintef. Biotech North er med i styringsgruppa.

Utenfor UiT

Gjennom MabCent har forskere trålet havbunnen langs norskekysten og opp til iskanten ved Svalbard, på leting etter bakterier, mikroalger og bunndyr.

Arktiske, marine organismer blir brukt som utgangspunkt for å identifisere bioaktive, kjemiske forbindelser, der målet er å utvikle nye legemidler og produkter for forskning og industri.

– Intensjonen er at senteret etter hvert skal etableres utenfor universitetet, som en selvstendig enhet, sier avdelingsdirektør Terje Aspen.

Strategi

Til åpningen av Arctic Biodiscovery Centre (Arctic BC) kommer fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) for å snakke om regjeringens strategi innen marin bioprospektering og de spennende utfordringene Arctic BC står foran.

Direktør i Legemiddelindustriforeningen, Karita Bekkemellem, vil holde et innlegg om nye legemidler, hva som trengs og hva man bør lete etter i Arktis.

– Regjeringen har varslet en egen legemiddelmelding, for å styrke satsingen på legemiddelindustrien. Derfor er denne industrien spesielt invitert til åpningen, sier Aspen.