Mandag formiddag var Linn-Maria Holmvik ute i byen for å sjekke at gårdeiere tar sitt ansvar.

– Jeg sjekker om det er farlig is og snø på taket og om fortauet er måket og strødd, sier hun til iTromsø.

Om det ikke er som det skal tar hun kontakt med gårdeieren og gjør de oppmerksomme på ansvaret de har.

Mandag fikk noen turister som var på vei opp fortauet ved Rødbanken nesten en isklump i hodet.

– Jeg hørte smellet og så at turistene hoppet til. Slik skal det ikke være. Det var ikke langt unna at de fikk den i hodet, sier Holmvik.

– Skal ikke skje

Kommunikasjonssjef Geir Håvard Hanssen i Sparebanken Nord-Norge sier at vaktmesteren var i gang med å fjerne is og snø av taket mandag morgen.

– Han tok av det han kunne uten lift. Klokka 11.00 satt vi opp sperrer på fortauet og nå venter vi på lift slik at vi kan fjerne resten av snøen og isen på taket, sier Hanssen.

Han understreker at hendelsen Holmvik ble vitne til, ikke skal skje.

– Vi kunne kanskje ha satt opp sperrene tidligere, for slikt skal ikke skje, sier han.

– Direkte livsfarlig

Tromsø Parkering overtok i desember 2014 ansvaret for å følge opp at gårdeiere er sitt ansvar bevisst.

– Vi brukte januar til å informere gårdeierne om ansvaret de har. Det er viktig at dette blir gjort, for snø og is som faller fra taket kan være direkte livsfarlig. Det finnes flere eksempler på episoder der det har gått riktig galt, sier fagsjef Tore Bentzen i Tromsø Parkering.

Gårdeierne skal sette opp sperrestenger og varselsskilt dersom det er fare for at is og snø skal dette ned fra taket. Etter at dette er satt opp har de syv dager på seg til å fjerne snøen og isen.

– Blir ikke dette gjort kan vi gi gebyrer på inntil 5.000 kroner, sier Bentzen.

SE VIDEO: –Det er nok snø nå!

– Burde rydde bedre

iTromsø treffer Ellinor Paulsen som er ute et ærend i Storgata. Hun synes gårdeierne har et stort forbedringspotensial.

– Jeg synes de kan rydde taket bedre for snø og få bort istappene. De burde også rydde bedre for snø foran dørene. Det er vanskelig å komme inn noen steder, sier hun.

Denne isklumpen datt ned fra taket til Rødbanken og holdt på å treffe turister som gikk på fortauet. Linn-Maria Holmvik i Bypatruljen til Tromsø Parkering så hendelsen. Foto: Trond Tomassen
Utenfor Quality Hotel Saga er det satt opp sperrestenger og skilt om rasfare. Fagsjef Tore Bentzen og Linn-Maria Holmvik i Tromsø Parkering er fornøyd med merkingen og vil følge opp om hotellet fjerner snøen og isen på taket. Foto: Trond Tomassen
Ellinor Paulsen er ikke imponert over gårdeierne og mener de kunne ha fjernet med is og snø fra takene i Tromsø sentrum. Foto: Trond Tomassen
Foto: Trond Tomassen
Foto: Trond Tomassen