Sanitetsleder Stein Arnold Kristiansen, redningsmannskap Kristian Drevland, skredleder Jan-Erik Vassnes og Erlend Ringjord (16) og Aleksander Vassnes (18) i ungdomsgruppa er på plass i Norsk Folkehjelps lokaler i Tromsø. De har nylig fått nytt utstyr som skal hjelpe dem å redde liv.

– Vi er veldig glad for den nye hengeren, da den er med å høyne beredskapen vår veldig mye, sier Kristiansen.

Kritisk periode

Han understreker likevel viktigheten av den frivillige innsatsen.

– Utstyret gjør oss robuste og gjør at vi kan rykke ut raskt, men det er mannskapet som er avgjørende for å redde liv.

Den nye hengeren med kapell huser en splitter ny snøscooter og pulk, båre og annet redningsutstyr.

– For oss er hengeren helt alfa omega. I den nye pulken kan vi pakke folk helt lunt, trygt og varmt og scooteren er helt ny. Den utgjør helt klart en alvorlig forskjell på utrykningstid. Tiden vi bruker på vei til en pasient og tilbake igjen er en kritisk periode. Ved snøskred står det om minutter, sier skredleder Vassnes.

Oppdatert

De roser Teknisk Bureau for god og viktig hjelp med det nye redningsutstyret.

– Vi er avhengig av at alt utstyret er i orden, så det er viktig for oss å ha nytt og oppdatert utstyr, sier skredleder Vassnes.

Til sammen har hengeren en prislapp på over 250.000 kroner.

– Vi er ikke helt ferdigfinansiert, vi forskutterte litt på denne. Men i tillegg til å få noe tippe- og grasrotmidler, søker vi alltid på støtteordninger, legater og lignende, forklarer Kristiansen.

Dugnadstimer

Han har lagd et lite regnestykke på arbeidet som legges ned.

– For to år siden gjorde jeg et regnestykke på dugnadstimene folk la ned, og det tilsvarte 13 årsverk.

I helgen gikk det to snøskred i Djevelberget.

– Det hadde vært dårlig vær lenge, med mye nedbør og mye vind. Det var en klassisk dag for skred og jeg satt nesten og ventet på det, særlig siden de åpnet storløypa. Og det er ikke fordi folk som ferdes er idioter, men fordi det var så sannsynlig at et skred ville gå, forklarer Kristiansen.

Betydelig skredfare

De neste dagene er skredfaren for Tromsø satt på nivå 3, noe som betyr betydelig skredfare.

– Folk som ferdes på ski og til fjells er blitt flinkere til å dele erfaringer og de har blitt flinkere til å tenke seg om. Vi har frivillige som står klare hvis skred går. På søndag hadde vi 15 folk som stilte da skredet gikk. Vi har dedikerte folk på beredskapsliste som omtrent går klare i longs og har uteklærne i bilen, roser skredleder Vassnes.

UTRUSTET: Skredleder Jan-Erik Vassnes (foran), (bak fra venstre) Aleksander Vassnes (18) i ungdomsgruppa, redningsmannskap Kristian Drevland, Erlend Ringjord (16) i ungdomsgruppa og sanitetsleder Stein Arnold Kristiansen i Norsk Folkehjelp i Tromsø er godt fornøyde med den nye utstyrshengeren. Foto: Ronald Johansen
KLARE TIL Å HJELPE: Erlend Ringjord (16) (til venstre) har vært med i ungdomsgruppa i fire år. Aleksander Vassnes (18) har vært med i ungdomsgruppa i seks år, men jobber nå med de siste kursene for å bli med i sanitetsgruppa. Til høyre er Jan-Erik Vassnes, skredleder i Norsk Folkehjelp i Tromsø. Foto: Ronald Johansen