I går ble det kjent at Per "Parkér" Andreassen har gått bort.

Andreassen har vært en kjent skikkelse i Tromsø i en årrekke - både på godt og vondt - og på Facebook flommer det over av kondolanser og hilsener.

På iTromsøs Facebook-side skriver en kvinne:

"En del av hjertet i Tromsø kviler nu."

- Byen har et stort hjerte

Andreassen har i tidligere intervjuer snakket kjærlig om hjembyen sin Tromsø.

"Byen har et veldig stort hjerte og har vært veldig snill med meg. Folk burde kanskje refset meg mer, men jeg er glad for at de ikke har gjort det", sa han i et intervju med iTromsø i februar i fjor.

På Facebook skriver en tromsøværing: "Hvil i fred, Per .... Dine mange reiser på byens busser kunne bringe frem både latter og irritasjon, men aldri noe ondt. En fargeklatt er borte ... uten farger blir byen grå."

En annen skriver: "Takk for mange gode og morsomme samtaler. God reise, Per".

- Imponerte

En annen minnes Andreassen slik:

"Du var verst mot deg selv. Meg imponerte du mer enn en gang med din intelligens og hukommelse. Hvil i fred, Per!"

Politisk rådgiver for byrådet Peter Reinholdtsen minnes på Facebook sitt møte med Per Andreassen i 2003 - da Reinholdtsen jobbet som journalist i iTromsø.

"En av Tromsøs løsere fugler vandret hen i går. Han var en skikkelig kar. Fant en artikkel jeg skrev (sammen med ham) i 2003. Per Andreassen var hel ved."

Brynmor Evans i Miljøpartiet de grønne skriver på sin Facebook-side: "Noen burde få mulighet til å få livet på nytt - som direktør eller noe mer originalt - der det er hjerterom er det som regel også tilgivelse. Hvil i fred."

På Kafé 103 hadde de torsdag tent lys og satt opp bilde av Andreassen for å minnes ham.

En av gjestene på kafeen kjente Andreassen, og har gode minner om han.

- Han var en kjempehyggelig fyr. Vi sto ofte ute på trappen her og snakket sammen. Han var en veldig interessant person, forteller han.

- Han var en av de som ofte levde uten de rettighetene han hadde krav på - som for eksempel tak over hodet, legger han til.

Film

Regissør Fredrik Mortensen har i lengre tid jobbet med en dokumentarfilm om Andreassen.

På den offisielle Facebook-siden til filmen - som har fått navnet "Parkert" - ble det i går skrevet: "Utrolig trist å få vite at Per sovnet inn i dag. Hvil i fred."

Selv uttalte Per Andreassen til iTromsø i fjor at han syntes det er fint å få livet fanget på film.

"Det er spesielt fint hvis ungdom ser filmen og får høre om min skjebne. Jeg synes det er viktig å belyse det som har med sosiale problemer og narkotika å gjøre på en ordentlig måte, slik at det kan virke preventivt", sa Andreassen da.

LANGT SAMARBEID: Fredrik Mortensen har brukt lang tid på å lage dokumentarfilmen ”Parkert” om livet til Per Andreassen. Foto: Marius Fiskum