I avdeling Bekkeblom på byens nyeste sykehjem sitter latteren løst på oppholdsrommet. Lorna Johanne Jakobsen og Elea Nicolaisen kjente ikke hverandre fra før, men for en måned siden flyttet de inn på samme rom; som er ment for én person.

– Det har gått veldig bra å bo sammen. Tenk, vi har ikke sloss ennå, ler Lorna mens romvenninna nikker bifallende.

Nødløsning

Solskinnshistorien som Lorna og Elea er langt fra normalen.

– Det er veldig utfordrende å koble sammen to eldre mennesker, spesielt om de lider av demens. Det kan skape mye uro og frustrasjon, sier enhetsleder Johan Robertsen.

For beboerne som deler rom må personlige eiendeler vike, bare et enkelt bilde har fått plass på veggen i et av rommene vi besøker. For eldre som lider av kognitiv svikt er minner fra et levd liv svært viktige.

– Rommet er ikke dimensjonert for to personer. De har heller ikke muligheten til å trekke seg unna for å være alene, sier han.

Sør-Tromsøya sykehjem hadde opprinnelig plass til 82 beboere. Fem enkeltrom har nå blitt omgjort til dobbeltrom og sykehjemmet har per i dag 89 beboere. Enhetslederen sier at det går utover både privatlivet til beboerne og kvaliteten på tilbudet.

Trykk fra UNN

Mangel på sykehjemsplasser har ført til at kommunen har slitt med å ta imot utskrivningsklare pasienter fra Universitetssykehuset Nord-Norge. Samhandlingsreformen fra 2012 ga kommunene ansvaret for slike pasienter, og for Tromsø resulterte det i dagbøter for nærmere 20 millioner kroner i fjor. Flere og flere eldre og syke må derfor bo sammen. Det er i dag 32 dobbeltrom i hele Tromsø, fordelt på de fire ordinære sykehjemmene i byen samt noen på korttidstilbudet på Seminaret. Antall dobbeltrom i kommunen var opprinnelig 18, noe som vil tilsvare nær en dobling. Samtidig står 12 personer på venteliste for pleietilbud på heltid.

– Dette er en kriseløsning. Vi har for lav dekning på institusjonsplasser. Vi må få Helsehuset på plass til 2016 som planlagt, sier enhetsleder Åshild Moen ved tildelingskontoret i kommunen.

– Stort problem

Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse- og omsorg, innrømmer at sykehjemsproblematikken er stort i Tromsø.

– Det er ikke en ønskelig situasjon at to eldre må bo sammen, dette er en midlertidlig løsning. Men når vi vet at alternativet er å ligge i enten en sykehuskorridor eller på et firemannsrom, så er dette tilbudet bedre. Vi har rett og slett måttet gjøre dette for å kunne gi omsorg til flere, sier byråden.

Kristoffer Kanestrøm sier at det ikke er bygd nok sykehjemsplasser de siste 12-14 årene.

– Derfor har vi utvidet planene med Otium fra de opprinnelige 50 plassene til 137 sykehjemsplasser. Vi har mer enn doblet prosjektet, i tillegg får vi nytt helsehus, som skal stå ferdig i 2016. Det vil lette på presset vi opplever i dag, sier Kanestrøm.

Kommunen er også igang med å finne alternative løsninger.

– Vi har prøvd å lyse ut 30 korttidsplasser på anbud for å se om vi kan etablere et samarbeid med det private. Konkurransen og prosessen her er ikke avsluttet ennå, sier byråden.

SØR-TROMSØYA SYKEHJEM: Byens nyeste sykehjem ble bygget for 7 år siden. Også her er kapasiteten nå sprengt. Foto: Trond Tomassen
ikke OPTIMALT: Enhetsleder Johan Robertsen er ikke fornøyd med situasjonen slik den er i dag. Plassmangel går utover kvaliteten på tilbudet, sier han. Foto: Trond Tomassen