I begynnelsen av februar 2010 dro Dag Roti (66) på sin årlige skitur med sine venner til Østerrike. Totalt var de 14 personer på reisefot til den populære skisportsstedet Ischgl. En ettermiddag bestemte Roti og en i reisefølge å kjøre en egen tur utenfor de oppmerkede løypene, noe de pleier å gjøre. Det skulle vise seg å bli en dramatisk opplevelse for Roti selv og kameraten.

– Vi kjørte først ned en liten renne og det gikk veldig bra. Deretter tok vi turen bortover til neste renne. Vi hadde kjørt hele dagen i nærområdet og anså ikke området som skredfarlig, forklarer Roti.

Mennenes bedømmelse av skredfaren skulle vise seg å være grundig feil. Til tross for at det omtrent ikke var snø der Roti satt utfor, så begynte plutselig bakken å bevege seg under skiene.

– Jeg begynte å kjøre. Plutselig ble alt levende under meg og det ble svart. Jeg var vekselvis over og under snømassene da jeg ble dratt nedover renna i snøskredet, forklarer han.

Han beskriver opplevelsen som en kamp mot naturkreftene som han ikke hadde krefter til å vinne over.

– Jeg hadde ingen mulighet til en gang å prøve og holde meg over snøen. Jeg visste ikke hva som var opp eller ned, øst eller vest. Jeg hadde absolutt ingen orienteringsevne, sier han.

Maktesløs

Han anslår at det hele pågikk i omtrent et minutt og frykten for en tragisk utgang rakk han ikke å tenke over.

– Det eneste jeg registrerte var at det nappet i en arm og et bein nå og da, samt at det ble mørkt og lyst om hverandre. Jeg rakk ikke å bli redd, men jeg husker opplevelsen av totalt maktesløshet, sier han.

Roti anslår at skredet var 30 meter bredt og 100 meter langt. Kampen mot kreftene ga han tidlig opp, men han hadde hellet med seg og landet til slutt oppå snømassene.

– Jeg registrerte at skredet stoppet og da jeg åpnet øynene så jeg en fantastisk blå himmel. Jeg reiste meg raskt og ga tegn til turkameraten min at jeg var i orden, men etter kort tid merket jeg hvor utrolig sliten jeg var. Dermed måtte jeg legge meg ned igjen, sier han.

Forslått lår

På turen nedover renna mistet han en ski og en stav. Han sto ned til skisenteret på en ski etter skredet.

– Jeg fikk ikke problemer med smertene før senere på kvelden og dro til legen dagen etter. Der viste det seg at jeg hadde forslått låret kraftig og jeg hadde problemer med å gå i noen uker i ettertid, sier han.

– En av dem som arbeidet på skisenteret sa at jeg hadde englevakt. Jeg hadde utrolig flaks og sjansene for å overleve et snøskred er minimale, sier han.

– Mye av gleden er borte

Roti er en erfaren skientusiast og har tilbrakt mye tid på pudderbelagte fjelltopper, utenlands og i Tromsø. Hendelsen i Østerrike har satt preg på hans entusiasme for sporten.

– Jeg er definitivt mer forsiktig nå enn før snøskredet. Det har på en måte tatt litt av gleden av å stå på ski for meg. Gleden over sporten er der fortsatt, men den er ikke like sterk nå. Jeg står fortsatt på ski og syns det er artig, men det er annerledes etter opplevelsen i Østerrike, sier han.