Norsk Bridgeforbund og det Europeiske Bridgeforbundet arrangerer åpent EM i bridge, Ungdoms-EM og internasjonal juniorfestival i Tromsø fra 26. juni til 17. juli. På det meste vil det sitte er par tusen kortspillere rundt bordene i de samme lokalene hvor sjakkspillerne satt i august.

Søkt om statsstøtte

EM-arrangøren har helt andre budsjetter enn det sjakk-OL opererte med, men sliter også med å få gjennomslag hos sponsorene.

– Selv om sponsorstøtte til tankesport som bridge og sjakk er tøft, og det er lettere å selge inn fotball og ski, mener vi selv å ha god kontroll på økonomien, sier generalsekretær Knut Brinchmann i Norsk Bridgeforbund.

Bare noen måneder før bridge-EM starter har bridgeforbundet vært nødt å nedjustere sponsorinntektene fra tre til én million kroner.

– Vi har sett det er vanskelig å selge store sponsorpakker til et bridge-arrangement.

Nå har de søkt Kulturdepartementet om fem millioner i støtte.

– Det er et beskjedent beløp når vi sammenligner med sjakk-OL som til sammen fikk 87 millioner kroner. Vi har ikke fått svar ennå, men jeg blir skuffet hvis vi ikke får noe. Får vi noe, vil det være første gang bridge får støtte. Men bridge-EM blir det uansett, sier Brinchmann.

Betaler alt selv

Mens sjakk-OL fikk økonomiske problemer og ikke klarte å gjøre opp for seg hos blant annet byens hoteller, stiller det seg annerledes for bridgespillerne som kommer til Tromsø. De må betale både reise, opphold og maten selv. Innovasjon Norge har beregnet at den økonomiske effekten av EM i bridge for næringslivet i Tromsø til rundt 55 millioner kroner.

– Bridgespillerne i EM er godt voksne mennesker med god økonomi. De kommer til å legge igjen langt mer enn sjakkspillerne. Mange av dem som kommer har reist langt og blir i to uker for å spille flest mulig turneringer. På de største dagene vil over 2.000 spillere delta.

Bridge er i likhet med sjakk anerkjent av IOC som tankesport, og var prøvegrein under vinter-OL i Salt Lake City i 2002.

Bridgeferie

Ved siden av åpent EM vil bridgeforbundet også arrangere ungdoms-EM for lag fra 17.–25. juli og en europeisk ungdomsleir. Det vil også bli arrangert flere daglige sideturneringer for dem som ønsker å kombinere bridge med ferie og familieliv. Det er første gang siden 1969 at Norge er vertskap for et internasjonalt bridgemesterskap.

– I det åpne mesterskapet venter vi både amerikanere og kinesere. Jeg vet om amerikanere som skal kombinere bridgespill med ferie for å få en «once in a lifetime»-opplevelse. Noen tar med seg hele familien og lar ungdommen delta på juniorleir. Vi venter derfor storinnrykk av både toppspillere og hobbyspillere til Tromsø.

Holder kortene tett

Bridgemiljøet i Tromsø har rundt 100 aktive medlemmer som møtes jevnlig. Leder for BK-1933, Truls Ingebrigtsen, håper EM i Tromsø får opp bridgeinteressen og er spent på hva bridgeforbundet har av planer under EM.

– Forbundet holder kortene tett til brystet og har ikke sluppet så mye ut ennå. Jeg tror ikke vi får samme oppsvinget som sjakk fikk, men jeg håper det kan øke interessen, sier Ingebrigtsen, som skal huse flere tilreisende bridgespillere under EM.

Han legger ikke skjul på at de sliter med rekrutteringen.

– Vi må rekruttere aktivt, ellers dør vi ut.

Kretsleder Peter Marstrander i Troms og Ofoten bridgekrets tror på et løft for bridgesporten, og ser fram til storinnrykk av bridgespillere.

– Vi har slitt med rekrutteringen. Arrangementet er veldig viktig for landsdelen, og jeg håper det vil få betydning for rekrutteringen av nye spillere. Jeg gleder meg til å vise fram Tromsø og byens fine kvaliteter, sier Marstrander.

EM-KLARE: Sara Fjellstad Hauge, Hans Olav Stien, Frits Olufsen og Gerd Inger Austli forbereder seg til EM i bridge til sommeren. Foto: Tom Benjaminsen
GLEDER SEG: Generalsekretær Knut Brinchmann i Norsk Bridgeforbund ser fram til bridge-EM i Tromsø til sommeren. Foto: Norsk Bridgeforbund