I VGs artikkelserie mandag, kommer det fram at det i dag er 32 forsettlige og overlagte drap som står uoppklarte i Norge. Dette på grunn av lovendringen som gjør at drap begått etter 1. juli 1989 aldri blir foreldet.

Det var natt til lørdag 16. november i 2002 at den 85-år gamle tromsøværingen Erling Eriksen fikk eneboligen sin påtent, og døde. Saken er ennå ikke oppklart, skriver VG.

Gjemte penger

11. desember 2010 tok iTromsø et dypdykk i saken, og snakket blant annet med offerets pårørende. Det som først så ut til å være en husbrann, ble til en mordsak.

– Obduksjonen viste at Erling ikke hadde røyk i lungene. Han ble funnet i stuen med et tøystykke i halsen, omtalte iTromsø da.

Det tok ikke lang tid før saken ble spekulert i.

– Det var kjent at Erling ikke stolte på banken, og derfor gjemte penger hjemme. Summer som var store nok til å gi et motiv for drapet.

Ingen naboer kunne bekrefte at de hadde sett mistenkelig aktivitet rundt huset til Eriksen på drapsnatten. Derimot hadde det frivillige brannkorpset observer en ukjent bil ikke langt unna boligen den natten og noen dager senere.

Fortvilte

En mann i 30-årene kom så i politiets søkelys.

– Han ble varetektsfengslet i åtte uker og siktet for drapet på Erling. Mannen hadde kontakter i narkomiljøet. Den siktede var også en nær venn av Erling og visste om pengene, skrev iTromsø i 2010.

Men siktelsen falt grunnet manglende bevis. Saken ble så henlagt av politiet på grunn av bevisets stilling.

– Politiet mente vi ikke burde snakke med pressen. Derfor avviste vi alle journalistene som ringte eller kom på døra. Men nå er det tid for å få ting fram i lyset. Vi som pårørende er langt fra fornøyde med den jobben politiet gjorde, sa nevøen Evald Kjeldsen til iTromsø i 2010.

Uten svar

Nå, 13 år etter er fortsatt ikke saken oppklart. De nærmeste har sluttet å tro at de vil få oppklaring i hva som egentlig skjedde den natten da de mistet onkelen sin.

– Mange tror det var en narkogjeng på jakt etter penger, som drepte Erling. Jeg har mer eller mindre kuttet ut hele saken. Når de som står bak har holdt seg i ti år, så vil de nok holde tett fortsatt, sier nevø Hilbert Eriksen til VG.

Han vil likevel gjerne oppfordre en eller flere gjerningspersoner til å melde seg.

MORDBRANN: Slik så det ut da huset til Erling Eriksen brant ned. Eriksen omkom i brannen. Foto: RONALD JOHANSEN
Graven: På gravstøtten på Breivikeidet står det at Erling Eriksen døde 15. november 2002. Foto: Ronald Johansen/arkivfoto Foto: Ronald Johansen