Da Kristoffer Albrigtsen (24) ikke fikk lærlingplass ble Nav løsningen. Dagene ble brukt til å sove og se på TV. Så kom kravet om at han måtte jobbe. Han fikk seg en læreplass i kommunen, tok fagbrev og er nå fast ansatt som driftsoperatør i kommunens idrettsseksjon.

– Hadde det ikke vært for at jeg fikk aktivitetskrav så hadde jeg fortsatt fått sosialstønad. Jeg kunne råtna opp hjemme, sier Albrigtsen til iTromsø.

Ikke skolelys

Veien til fast ansettelse var ikke knirkefri. Den da 17 år gamle Kristoffer slet med å stå opp og kom ofte for sent på jobb.

– Jeg ble vinka inn på kontoret og fikk et par alvorsprater, sier Albrigtsen som setter pris på at det ble stilt krav til han.

Han sliter også med dysleksi og ADHD, og har aldri likt seg på skolebenken.

– Under lærlingtida måtte jeg levere oppgaver hver uke. Da gikk jeg fra den nedre delen av karakterskalaen til den øvre. Det blir sånn når man jobber med så motiverende folk, sier han.

Fine historier

Byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, håper på flere fine historier lik Albrigtsens.

– Halvparten av dem som mottar stønad i Tromsø er unge under 30 år. Målet er å stille vilkår til aktivitet for dem som er arbeidsføre, så får vi kanskje flere historier som denne, sier han.

Han legger til at den praktiske utredningen av vedtaket nå er godt i gang.

Også Birgit Eilertsen, rådgiver for helse og omsorg og prosjektleder for utredningen, blir glad av Kristoffers historie.

– Det er nok mange flere som har en lik historie som Kristoffer. For eksempel er kanskje alt de trenger for å komme ut i arbeid et sertifikat, sier hun.

Må ta ansvar

Kanestrøm mener kommunen må ta sin del av ansvaret for at det er tilgjengelige jobber. Dette sier Eilertsen seg enig i.

– Dette gjelder også de private aktørene på markedet. Det er et samfunnsansvar å åpne dører for de unge.

For Kristoffer Albrigtsen endte aktivitetskravet godt. Han ser fortsatt mye på tv, men har ikke lenger noen problemer med å stå opp om morgenen.

– Og jeg er den eneste driftsoperatøren for idrettsanlegg nord for Trondheim, sier han fornøyd.

Lovlighetskontroll

Da sktivitetsplikten ble vedtatt i Tromsø kommune, leverte Jens-Ingvald Olsen og hans partifeller i Rødt, en lovlighetskontroll til Fylkesmannen. Denne ble ikke tatt til følge.

– Om vedtaket gjelder de unge og arbeidsføre er det jo bare bra at vi kan få de ut i jobb. Grunnen til at vi reagerte var at forslaget ikke beskytta de uføre, sier Olsen.

Kristoffer Kanestrøm tror på flere historier lik Albrigtsens når det blir innført aktivitetskrav.
Kristoffer Albrigtsen er sikker på at han fortsatt hadde fått sosialstønad om det ikke hadde vært for aktivitetskravet.