Det nye kurset MatematikkMOOC for matematikklærere er nettbasert og har som mål å styrke den fagdidaktiske kompetansen i matematikk på mellomtrinnet. Målgruppen er de som har matematikk 1 fra lærerutdanningen.

– Det som er spesielt med kurset er at alt foregår på en digital læringsplattform, og helt uten samlinger. Alt fra læringsmål, oppgaver, pensum og veiledning vil foregå via nett, forklarer Magnus Kimsaas, som har vært med på å utvikle det faglige innholdet i kurset.

Tett samarbeid

Utviklingen av prosjektet startet allerede våren 2014. Totalt har fire personer ved UiT jobbet med prosjektet samtidig som de har hatt tett samarbeid med Høgskolen i Sør-Trøndelag og Senter for IKT i utdanning.

Studiet er delt inn i to hovedemner, der hvert emne består av tre kurs. Alt kan gjennomføres hjemmefra.

– Den tradisjonelle videreutdanning for lærere går ikke raskt nok for Kunnskapsdepartementet og regjeringens målsettinger, og er relativt dyrt. Med dette kurset vil lærere legge ut introduksjonsvideoer som gir de innblikk til pensum og oppgaver. Studentene vil også bli delt inn i grupper hvor de kommuniserer med hverandre over nett på videomøter, og får dermed et fora for felles refleksjon og diskusjon om pensum og praksisoppdrag, forklarer han.

Veiledning

Studentene som deltar på kurset vil også få veiledning underveis.

– De får arbeidskrav og obligatoriske oppgaver som går i ei vurderingsmappe. Dette vil da legge grunnlag for eksamen. Våre oppgaver er ikke bare at det skal gå fort og enkelt, men vi ønsker også en kvalitet på produktet vi kan stå for, forklarer han.

– Dette er et kurs som gir studiepoeng. Samtidig er det viktig å påpeke at dette ikke er et matematikkurs. Det er et kurs for lærere som ønsker å forbedre sin undervisningskompetanse, sier han.