Trivselreiser til varmere strøk vil bli neste tilbud som kommunen skal gi til Tromsøs eldre befolkning.

– Tilbudet vil rette seg til eldre som ønsker å komme til Syden, men som ikke ser seg i stand til å reise alene. De vil få komme til varme strøk på en trygg og organisert måte, sier helse- og omsorgsbyråd Kristoffer Kanestrøm.

LES OGSÅ: Derfor er La Manga elsket og hatet

To ganger i året

Mange elde har lyst til å reise til Syden, men føler seg ikke trygge på å gjennomføre reisen alene.

– Mange eldre sliter med ensomhet og isolasjon. På trivselsreiser får man egne turledere, sykepleiere og norskspråklig personale. Mange eldre kan ikke andre språk enn norsk, sier Kanestrøm.

I tillegg stiller operatøren ned assistanse på avreiseflyplass, fellesaktiviteter og reiselederservice 24 timer i døgnet, skriver byråden i saksfremlegget til byrådet – som vil vedta saken i torsdagens møte.

Planen er at Tromsø skal etablere samarbeid med en reiseoperatør som to ganger i året skal arrangere charterreiser for eldre til Syden med start vinteren 2015/16.

LES OGSÅ: 50.000 reiser til syden i jula

Vanlig tilbud andre steder

– Vi har som mål å få en operatør som kan starte med flygingene allerede da, sier Kanestrøm.

Å sende seniorer til Syden i kommunal regi er relativt vanlig i Norge – blant annet har Os kommune gjort dette i en årrekke. Det er blant annet med utgangspunkt i erfaringene fra vestlandskommunen som Tromsø vil gi et lignende tilbud.

– Vi ser at det fungerer godt i Os, og vi gikk til valg på å innføre et slikt tilbud. Derfor er jeg veldig glad for å kunne fremme denne saken, sier helse- og omsorgsbyråden.

Tanken er at kommunen gir såkalt tjenestekonsesjon til en charteroperatør som står for den praktiske gjennomføringen av selve reisen.

Alle eldre og pleietrengende kan dog ikke bli med – i forutsetningene ligger at de eldre må kunne klare seg selv i hverdagen.

Bistå med hjelp

Reisearrangøren vil hente og bringe de reisende til og fra flyplass, samt hjelpe dem med bagasje m.m.

Kommunens bidrag vil være å gi «monopol» til den aktuelle operatøren, og at kommunen vil informere om, og tilrettelegge, reisene via sine kanaler.

– Vi tar på oss tilrettelegger- og markedsføringsrollen, så står operatøren for det praktiske og de reisende for kostnadene, sier Kanestrøm.

LES OGSÅ: Norsk familie fant 50 kilo hasj på stranda i syden