På torsdag er det première på TVNorges nye dokumentarserie «Lov og orden», hvor 35 TV-team følger norsk politi, inkludert spesialenheter som Kripos og helikopterenheten, gjennom 24 timer.

– Vi følger blant annet en ordenspatrulje bestående av politistudenten Cato og hans veileder Roy i Tromsø, forteller kommunikasjonsrådgiver Gudmund Bjotveit i TVNorge.

Væpnet aksjon

Og i Tromsø gikk ting langt fra rolig for seg.

Filmteamet skulle i utgangspunktet være med politistudenten på ei rutinevakt 26. september i fjor, men da politistudenten og hans veileder ble kontaktet av en blødende mann som hadde blitt angrepet av en mann med øks, tok vakten en dramatisk vending. Det hele endte med væpnet aksjon mot en bopel i Tromsø, hvor en mann i 40-årene og ei kvinne i 30-årene ble pågrepet og satt i arrest.

På kontoret

TV-teamet fulgte dog ikke bare den operative delen av Tromsø-politiet. Leder for forvaltningsseksjonen i Troms politidistrikt, Astrid Nilsen, forteller at det også ble gjort opptak fra arbeidsdagen til de ansatte på forvaltningskontoret.

– Vi ønsket å vise en annen side av politiet enn den man ser i program som «Nattpatruljen». Vi jobber med pass og alle tillatelser, deriblant førerkort, våpentillatelser og lignende. Det er mer det sivile arbeidet vi driver med, sier hun.

Planlegging

Nilsen, som også er fungerende politisjef mens Ole B. Sæverud er på reise, opplyser at det måtte en del planlegging til i forkant av besøket fra TV-teamet, da det skulle filmes i 24-timer.

– Først og fremst måtte vi finne noen som ville være med i dokumentarserien. Det er ikke sånn at vi tvinger våre ansatte til å være med. Det er viktig for å få en god TV-sending, sier hun.

Hun påpeker også at politiet har tenkt nøye gjennom hvordan saker de kunne vise fram på TV.

– Der det har vært behov har vi anonymisert personer som har blitt filmet. Vi jobbet også med å innhente samtykke til filmingen på forhånd, forklarer hun.

– Spennende

Stasjonssjef Morten Pettersen forteller at Tromsø-politiet etter hvert har fått mye erfaring med TV-produksjon, og har gode sikkerhetsrutiner på plass for å ivareta TV-teamene.

– Med «Nattpatruljen», og nå «Lov og orden», begynner det å bli noen timer med filmteam i baksetet, sier han.

Et av vilkårene for filmingen var, ifølge Pettersen, at politiet fikk se gjennom og godkjenne det materialet som skulle brukes, men selv har han ikke sett det endelige resultatet.

– Gleder du deg?

– Ja, det blir spennende!

Cato (bakerst) sammen med veileder Roy.
Politistudenten Cato.