Tre frivillige ved butikken Robin Hood i Storgata 104 hevder at de er blitt eksponert for freongass. Dette mens de hentet ut utstyr fra nabobygget, Storgata 106. Nabobygget eies av Totalrenovering og tirsdags kveld skal de ansatte i butikken ha fått beskjed om at det var en gasslekkasje i bygget.

- Samtlige av de som har oppholdt seg i nabolokalene er blitt syke. Vi vet ikke når lekkasjen har oppstått, men i dag har vi alle vært hos våre fastleger og fått beskjed om at vi er blitt eksponert for freongass, forteller Kåre Nygård, styremedlem i «Robin Hood».

Mener kjøledisk er opphavet

De frivillige ved Robin Hood har hatt tilgang til nabobygget i tre uker med tillatelse fra Totalrenovering.

- Totalrenovering ga oss lov til å gå og hente klær og utstyr der inne. Det er etter dette at samtlige nå ligger syke. Én har vært syk i over en uke med symptomer på forgiftning, hevder Nygård.

Det påstås at de ansatte er eksponert for freongass, og Nygård mener lekkasjen kan komme fra gamle kjøleskap eller kjøledisker i bygget.

- Vi tror Totalrenovering har skrudd ned kjøleanlegg og kjøledisker og at det er her lekkasjen har skjedd. Dette gjør at vi er nødt til å legge ned driften i våre lokaler. Vi vet ikke om det er gass her inne også, men vi kan ikke ha kunder i butikken uten at vi vet at det er trygt å oppholde seg her, sier han.

- Ikke blitt syke

Freon ble tidligere brukt som kuldemiddel i kjølesystemer. Marius Amundsen, prosjektleder i Totalrenovering, sier en eventuell forgiftning kan ha oppstått da de bærte ut et fryseskap.

- Da det skulle bæres ut et lite fryseskap, ble det lekkasje på dette. Da ble etasjen skapet befant seg i forlatt og gassen luftet ut. Deretter gikk vi tilbake og bar skapet ut. Vi har vært og jobbet i etasjen siden hendelsen, og mine folk er ikke blitt syke som følge av dette. Selv om de var mer eksponert for gassen enn de fra Robin Hood, forteller Amundsen.

Brannvesenet er også involvert i saken og har gitt Totalrenovering pålegg om å gå gjennom bygget på torsdag.

- Vi har vært i kontakt med Totalrenovering da vi fikk inn en mistanke om gasslekkasje i Storgata 106. Totalrenovering sier at det ikke er noe gass i bygget nå, men de har lovet å sjekke dette i morgen, forteller Jan Lindvoll ved 110-sentralen i Tromsø.

iTromsø har onsdag kveld ikke lyktes å komme i kontakt med noen av de rammedes fastleger for å verifisere Nygårds opplysninger.