Den siste uken har Nordnorsk design- og arkitektursenter (NODA) sammen med Ungdommens kulturmønstring (UKM) samlet barn og unge til en kreativ sesjon på Tromstun ungdomsskole.

– Det er viktig at barn forstår at design og arkitektur er essensielt for utviklingen av Nord-Norge og at det kan brukes til å løse mange utfordringer vi har i dag. Vi har både design og arkitektur rundt oss hele tiden, og det er viktig at det tas på alvor, sier daglig leder i NODA, Michele Widerøe.

Viser frem ungdom

På designdelen av kurset var fokuset på gjenbruk, og barna fikk demontere og sette sammen lekene på nytt som de ville.

– Mange kaster leker når de blir litt ødelagte i stedet for å la barna leke seg med dem. Ved å lære å skape nye ting tror vi at man kan redusere forbruket. Når det kommer til arkitekturdelen handler det om fokus på byrom, og det vi har mye av i vårt byrom er snø. Barna har derfor fått laget kreasjoner av snø, sier Widerøe.

I år er andre år på rad at NODA samarbeider med UKM om festivaluken som UKM arrangerer.

– Vi har vakt stor oppmerksomhet rundt i landet med denne uken og alt vi arrangerer. Vi jobber slik at ungdom får vise frem ungdom, og jeg synes det er helt utrolig å se hvor høyt nivå det er og hvor talentfulle kursdeltakerne er, sier leder i UKM, Jonas Dreyer.

Mer enn fancy objekter

Inne på designrommet er det kursholder Ismet Bachtiar som leder an prosessen.

– Noen barn liker å demontere og skape noe nytt, noen liker at det estetiske skal bevares, mens andre igjen liker bare å ødelegge leker. I dagens teknologifylte verden er det viktig å la barna leke seg med de «gamle» lekene også og la dem teste ut funksjoner og muligheter for nye funksjoner, sier Bachtiar.

Simen Roaldsen (11) var blant de som var på designstasjonen og lekte seg med gjenskaping.

– Jeg fant denne dukken på loftet som hadde mistet armen, så jeg tenkte den var skadet. Jeg åpnet magen og la inn noen ting der, og så ville jeg se inn i hodet, så jeg tok av topplokket, sier Simen og viser frem sin nye, gamle zombiedukke.

– Det er viktig å forstå at design er ikke bare fancy objekter - det er så mye mer, sier Widerøe.

ROBOT: Felix Schwenke (9) bygget en liten robot av gamle leker han hadde funnet. Foto: Dana Meknas
TEKNOLOGISK: Øyvind Mortensen (9) lekte seg med teknologiske programmeringsmuligheter og laget med litt hjelp en bom som gikk opp og ned på kommando av et trafikklys. Foto: Dana Meknas
NY KREASJON: Simen Roaldsen (11) hadde med seg en dukke som han omgjorde til en zombiedukke ved hjelp aav litt maling og noen ekstra deler. Foto: Dana Meknas
MØBLERTE: Henrik Indahl (13), Nikolay Indahl (8) , Markus Wahlberg (13), Marie Wegner Barstad (13), Theodor Hakkstad (8) og Andrea Berg Nordli (11) tok plass i sofaen som Henrik og Markus hadde bygget av isklumper.