Lunheim Utbyggingsselskap AS, et selskap eid av Veidekke Eiendom, har siden 2011 jobbet med å omregulere et område på Lunheim til boliger og næringsbygg. En stor del av planområdet er det tidligere steinbrudd i Kroken, som ble nedlagt i 1980.

Sikring av steinbruddet

I planforslaget beskrives steinbruddet som svært synlig i det store landskapsrommet, og fremstår som et stort sår i landskapet. Videre utgjør steinbruddet en fare for ferdsel i området i form av skredfare, fare for snøras, fare for steinsprang og fare for stup og fall fra stor høyde.

Nå foreligger de første illustrasjonene av hvordan utbygger tenker seg at området kan bli seende ut når alt er utbygd. En forutsetning for å kunne bygge boliger i området er at steinbruddet må sikres først.

– Målet er å forskjønne området. Som utbygger er vi interessert i å gjøre steinbruddet til et attraktivt område for folk å bo i, sier daglig leder Jan Anders Syltern i Lunheim Utbyggingsselskap AS.

Trinnvis utbygging

De vil bygge rundt 220 boliger fordelt på flere blokker og bygninger for forretning, kontor og tjenesteyting. Selskapet ønsker nå å diskutere den videre fremdriften for prosjektet, spesielt planens rekkefølgebestemmelser. De kan i verste fall hindre utbygging av området.

– Ifølge rekkefølgebestemmelsene skal infrastrukturen være ferdigstilt før vi kan få igangsettingstillatelse. Vi er avhengig av trinnvis utbygging av infrastruktur som bilveier, gangveier og støyskjerming i takt med utbyggingen av boliger, sier Syltern.

Avhengig av salg

Lunheim Utbyggingsselskap er avhengig av å få inn kapital i form av et visst antall solgte boliger, før de kan starte utbyggingen. Kostnadene til infrastruktur beløper seg til flere titalls millioner kroner.

– Vi må selge boliger for å kunne finansiere infrastrukturen. Det er ikke mulig å legge ut alt for salg på én gang slik at vi må ha trinnvis utbygging av både boliger og infrastruktur for at prosjektet skal la seg gjennomføre.

PLANFORSLAG: Slik ser utbyggeren for seg steinbruddet i Kroken etter utbygging, sett fra nordvest. Myrlandsvegen midt i bildet. Illustrasjon: Voll arkitekter Foto: Illustrasjon: Voll arkitekter
ETAPPEVIS: Utbyggingen sett fra sørvest. Diamantveien i forgrunnen, skal skje trinnvis. Illustrasjon: Voll arkitekter Foto: Illustrasjon: Voll arkitekter
idag: Steinbruddet har stått som et åpent landskapssår i flere tiår.Foto: Jon Terje Eiterå Foto: Jon Terje EiterŒ