De fleste kanskje forbinder burgere med grovt kvernet oksekjøtt, men spør dere meg så er burgerne fra havet MINST like gode.

I tillegg er det langt sunnere å spise fisk enn å hive innpå med rødt stekt kjøtt ...

ET ANNET FREDAGSALTERNATIV? Kruttsterk fredags-taco for voksne

En fiskeburger kan også varieres i det uendelige med forskjellige typer krydder – noe ukas to burgere er gode eksempler på – en «asiatisk» lakseburger som jeg har krydret med chili, lime, ingefær og koriander, samt en mer «engelsk» seiburger med urter, sitron og røkt torsk.

Rosa lakseburger

300 gram laksefilet

2–3 cm finhakket ingefær

1/2 rød chili

1/2 bunt fersk koriander

1–2 hvitløksfedd

1 ts salt

Saft fra 1/2 lime

Kjør alt sammen i en foodprocessor til du får en jevn farse. Den skal være så løs at den «drypper» når du løfter den med en sleiv.

MER FISK? Skrei med linser

Øs halvparten av farsen opp i en varm stekepanne. Trykk ut farsen med stekespaden slik at du får en kake på cirka 1,5 cm tykkelse. Stek 2–3 minutter på hver side til burgeren får fin farge.

Lag en kjapp dressing av litt limesaft, matyoghurt og chilisaus/sambal oelek. Legg dressing på bunnen av et burgerbrød, legg burgeren oppå – og topp herligheten med koreansk syret kål – kimchi. Kimchi er fantastisk godt til fisk og du får kjøpt kålen i de eksotiske matbutikkene i byen.

Grønn seiburger

250 g seifilet

50 g røkt torsk eller hyse

1/2 bunt gressløk

1/2 bunt dill

2 ts sitronsaft

1 eggeplomme

Salt og pepper

Kjør raskt i en mikser (eller hakk grovt med kniv) slik at du får en grov farse. Ikke utelukk den røkte torsken, den er med på å gi en deilig fylde til seiburgeren.

Deigen skal være smidig, men så fast at du kan forme to burgere med hånden. Er den for løs kan du ha i litt potetmel og la stå i noen minutter.

Legg burgerne i en varm panne og stek på begge sider.

ANNET NYTTIG? Lever fra Venezia

Legg dressing laget av lettrømme eller matyoghurt, grov sterk sennep og pepperrot på et burgerbrød. Legg på en burger og dekk med saktestekt løk som du har drysset med litt sukker.

Server burgerne med en salat – eksempelvis med forskjellige grønnsaker, samt mango og avokado. Hell over noen spiseskjeer limesaft.

I glasset har jeg Macks Witbier som passer utmerket sammen med både krydret og mer lun fisk.

Vel bekomme!