Jan Norum begynte ved UNN 1. mars 2014 og kom da fra stilling som fagdirektør i Helse Nord.

– Jeg har etter ett år i lederstillingen gjort meg noen tanker og erfaringer om hva som kreves av arbeidsinnsats, hva man oppnår og hva man ønsker å bruke livet til. Arbeidsbelastningen er vurdert opp mot tid til familien og meg selv. Konklusjonen har da blitt at jeg har valgt å si opp jobben, sier Jan Norum i en pressemelding sendt fra UNN 27. februar.

Avdelingslederen slutter ved UNN 13. mai og går tilbake til jobb i fagavdelingen i Helse Nord.

Uventet

Avgangen kommer som nok en belastning på en allerede hardt presset røntgenavdeling på UNN.

I juli 2014 skrev iTromsø at røntgenavdelingen sto i fare for å miste godkjenningsstatusen som utdanningsinstitusjon for spesialister i røntgen. I tillegg ble det beskrevet at tre overleger hadde forlatt avdelingen på kort tid. Legene som sluttet uttalte da at arbeidsforholdene lå til grunn for avgjørelsen. Hva gjelder godkjenningsstatusen som utdanner av legespesialister er saken ennå ikke avklart. I tillegg har fylkeslegen og arbeidstilsynet pågående tilsyn ved avdelingen.

Les også: Bekymring for UNN på Stortinget

Onsdag 18. februar etter arbeidstid fikk røntgenavdelingen som rommer nær 300 ansatte i Harstad, Narvik og Tromsø en e-post der de ble opplyst om oppsigelsen. Ifølge ansatte på avdelingen kom avgangen som et sjokk, og ble opplevd som både dramatisk og uventet.

I e-posten som ble sendt til de ansatte uttrykker Jan Norum beslutningen nærmere enn i UNNs pressemelding.

«(...)Dere får nå denne informasjonen på et tidlig tidspunkt. Jeg vil først slutte i jobben 13.05. Inntil da vil jeg gjøre mitt ytterste til at vi skal ha en god overgang til nye ledere av avdelingen. Jeg har bedt om at stillingen som avdelingsleder og seksjonsleder for legegruppen utlyses snarlig. Til slutt vil jeg understreke at det ikke ligger noen konflikt med mine ledere i avdelingen eller klinikkleder som bakgrunn for min beslutning!»

Vanskelig situasjon

Derk Avenarius, er tillitsvalgt for overlegene på røntgenavdelingen.

– Norum er godt likt som sjef. Han er vennlig og omgjengelig, og alltid i godt humør. Det kom uventet på oss at han har valgt å slutte, sier Avenarius.

– Men han har ikke gitt oss noen flere opplysninger enn hva dere har fått i pressemeldingen.

– Hva tenker du om avdelingens fremtid?

– Avdelingen har sine problemer, og de blir ikke løst med at man plutselig står uten leder. Hans etterfølger vil bli møtt med en vanskelig situasjon rundt pasientvolum og utdanningssituasjonen. I hovedsak er det snakk om manglende bemanning. Vi jobber så godt vi kan med de midlene vi har, men det er opp til ledelsen å gjennomføre de nødvendige strukturelle tiltakene.

Les også: Hyller overlegene som sa ifra

Strategisk

– Om det er noen vi hadde tro på at skulle klare å få gjennomslag for avdelingens utfordringer overfor administrasjonen, så var det han, uttaler en overlege til iTromsø fredag kveld. Overlegen ønsker ikke å stå fram med navn av hensyn til egen arbeidssituasjon.

Videre reageres det på at media ikke gis innsyn i oppsigelsen før i dag, fredag, over en uke etter at de ansatte ble informert.

– Informasjonsavdelingens formulering og strategiske slipp av pressemeldingen viser at beslutningen om oppsigelse også kom overraskende på dem, og at de er lite interessert i spekulasjoner rundt årsaken, uttrykker én av legene iTromsø har snakket med.

En annen sier Norum ble opplevd av legestanden som en som lyttet, og tok med seg budskapene videre oppover.

– Men hvor mye han har blitt hørt, vet jeg ikke. Inntrykket av posisjonen til avdelingslederen er at han havner veldig mellom barken og veden, som i en uriaspost. Man har ikke mye økonomisk handlerom, og det kreves godkjenning for de store tiltakene som kan gi konkrete virkninger. Det er slik det har blitt i sykehusstrukturen; de som er nærmest oppgavene må arbeide etter direktiver ovenfra. Det har blitt mange lag oppover, og man blir ikke hørt så lett som man burde.

Les også: Legeflukt fra røntgenavdelingen

– Beklagelig

– Hva tenker dere som ansatte om oppsigelsen?

– I første omgang beklager vi det. Vi har hatt en leder som virkelig har stått på for avdelingen. En mann med stor arbeidskapasitet, og stor vilje til å få ting til å fungere for alle ansatte og til pasientenes beste.

– Hvordan har samarbeidet med ledelsen vært det siste året?

– Vi legene har hevdet over lengre tid at det er en dårlig kommunikasjon mellom ansatte med pasientkontakt og ansvar for diagnose og behandling, og den øvre ledelsen i sykehuset. Dette har blitt verre, ikke bedre, de siste årene.

– Vi kjenner oss mer igjen i at helse nord preges av en fryktkultur hvor konsekvensen av å uttale seg negativt mot ledelsen kan medføre at man blir presset ut av helsearbeidsmarkedet som ledelsen har full kontroll på. Tillit mellom pasient og behandler er en hovedforutsetning for en god helsetjeneste. Vi må ha tilsvarende tillitsforhold til dem som legger til rette for våre arbeidsforhold.

Les også: Utdanningskrise ved røntgenavdelingen

Mer stabilitet

At Norum velger å begrense sine kommentarer rundt oppsigelsen til det som fremkommer i den offisielle pressemeldingen, er for mange ikke overraskende: Han har allerede annonsert at han skal inn i en ny lederstilling, Skulle han i denne meldingen ha uttrykt klar mistillit til ledelsen, spekuleres det i at hans stilling som leder i det offentlige helsevesenet for fremtiden ville vært blokkert.

– Et konkret eksempel på at Norum har fått til noe er at vi har fått flere nye leger i spesialisering, selv om det tar tid før de læres opp til å bli ferdige radiologer. På den måten klarer også vi å se litt fremover.

Når en ny avdelingsleder skal på plass, har kilder iTromsø har snakket med i legestanden håp om å få inn en ny person som har tillit i arbeidsstokken. Det trengs også noen som holder ut lenger enn ett år, slik at avdelingen kan bygges videre under mer stabile forhold.

Kommunikasjonssjef ved UNN, Hilde Pettersen, ønsket ikke å kommentere saken.

Kristian Fanghol er informasjonsdirektør i Helse Nord. Han bekrefter at Norum nå vil komme tilbake til Helse Nord, men ikke i samme stilling som tidligere. Fanghol henviser til Norum for kommentar.

Jan Norum har ikke vært å få tak i fredag kveld.

FERDIG: I en pressemelding ble det i dag, fredag, offentliggjort at Jan Norum går av som avdelingsleder på Røntgenavdelingen. Foto: Ann Sissel Jenssen