Musikk er kanskje en av de siste tingene man forbinder med Syria i dag. Nettopp derfor har Amnesty International invitert Racha Rizk til en norgesturné.

– Med denne turneen ønsker Amnesty International å gi publikum en anledning til å bli kjent med andre sider av Syria enn krig og elendighet. Ideen er å tilby en unik kulturell opplevelse hvor respekt for menneskeverd er en viktig del, sier regionleder Ole-G. Solheim.

I eksil

Racha Rizk er født i Damaskus og gjorde seg tidlig bemerka med sitt allsidige musikalske talent. Fra 9-årsalderen begynte hun utdanning i klassisk arabisk musikk. Som 12-åring vant hun «Young Syrian Pioneers Competition». Deretter fortsatte hun karrieren med opptredener på musikkfestivaler og som vokalist i rockeband, før hun utvikla sitt talent for jazz sammen med gitarist Ibrahim Suleimany i bandet «Itar Shameh». De ga ut to album, «Beitna» (2007) og «El Lebeh» (2014) som fikk meget god mottakelse.

Racha Rizk har også formell operautdannelse fra Damaskus og Paris. Hun har opptrådt med barokkmusikk både i Syria og i andre land. I Vesten er hun mest kjent for musikk til den libanesiske filmen «Caramel» fra 2007. I dag lever hun med sin datter i eksil i Frankrike.

På turneen i Norge vil Racha Rizk bli akkompagnert av pianisten Maria Næss.

Fire år med krig

Det er nå fire år siden borgerkrigen i Syria brøt ut. I dag er 11 millioner syrere på flukt fra krigshandlingene. I tillegg til de internt fordrevne har fire millioner krysset grensen til nabolanda. Deres kapasitet er sprengt for lengst. Hele regionen er berørt av det som benevnes som den største humanitære krisa siden andre verdenskrig. På bakgrunn av dette oppfordrer Amnesty International den norske regjeringa til å ønske minst 5.000 kvoteflyktninger fra Syria velkommen til Norge i år.

Amnestys seniorrådgiver Ina Tin vil i forbindelse med konserten i Teaterkafeen på Hålogaland Teater fortelle flyktningers historier, gi et nærbilde av hverdagen deres i nabolandene og sette det hele i et større perspektiv.

Initiativtaker til prosjektet «Stemmer fra Syria» er aktivist og fylkesmusiker i Troms, Lena Jinnegren, som kjenner Racha Rizk fra musikkprosjektet «Era». De har blant annet opptrådt sammen i Moskva og i St. Petersburg med verket «Reborn».

SE OGSÅ: "Alle" vil ta selfie med Truls