Etter at havbunnen på indre havn er renset for miljøgifter skal nå også kaifasilitetene gjennomgå en fornyelse. I løpet av våren kommer Tromsø Havn til å utlyse en anbudskonkurranse for første byggetrinn.

Mange ideer

– Første del av planen for indre havn vil bli realisert i år, som dreier seg om Torghuken. Eksisterende flytebrygge skal fjernes i forbindelse med forskjønning av Torghuken, sier havnedirektør Halvar Pettersen.

Da mulighetsstudien «Nytt konsept for havnefronten» forelå i 2013 var det blant annet planer om både flytebrygge med restaurant og servicefunksjoner nedenfor Kystens Hus, utendørs sjøbadeplass ved på nordsjetéen, gangbane fra Ishavshotellet til Løkta og flytebrygger langs kaiene og ut i havnebassenget.

Nå er det nye flytebrygger som har førsteprioritet, om og eventuelt når de andre planene blir realisert, tør ikke havnedirektøren ha noen bastant mening om.

Fordel med flytebrygge

– Noen av planene var nok mer ideer enn realiteter. Ideen om flytekai med restaurant og servicefunksjoner er en idé som krever en noe grundigere foredling. De planene er foreløpig skjøvet litt ut i tid. Utstikkeren fra Ishavshotellet har andreprioritet, sier Pettersen.

Kystens Hus skal stå ferdig 1. juli, mens arbeidet med Torghuken trolig vil skje etter det. De nye flytebryggene skal gjøre fortøyning av båter sikrere.

– Når bussene er flyttet, kan vi gå i gang med arbeidet. Fordelen med flytebrygge er at den beveger seg opp og ned etter tidevannet, noe som er sikrere for båtene. Vi vil også få kaifasiliteter for større seilbåter, sier havnedirektøren.

INDRE HAVN: I planene for indre havn inngår flere løsninger med flytebrygger. Illustrasjon: Asplan Viak Foto: Illustrasjon: Asplan Viak
PÅ SIKT: - Ideen om flytekai med restaurant og servicefunksjoner er en ide som krever en noe grundigere foredling. De planene er foreløpig skjøvet litt ut i tid, sier havnedirektør Halvar Pettersen. Foto: Illustrasjon: Asplan Viak